2015-11-20
1925 浏览
话说中同小聚揾饭食,见到有食友于社交网站写得好好,突然又想食糖醋面,所以就二话不说推荐这店,同学们都无反对下就订位了。那天晚上,其实还有很多位,订位......应该唔驶的。可能系第一次光顾的关系,无乜心水,d心水都系睇食评果d,睇左一阵菜单,侍应就推荐我地叫套餐,望落都ok,有猪肺炖汤汤、有白灼虾(我地仲加$120转芝士龙虾伊面底)、有碌鹅,额外再加2个小食同一定要食的糖醋面。先到 -- 猪肺炖汤,同台的一致认为麻麻,饮致少少酸味 ,同学话煲得好的猪肺汤系唔会咁。之后就到青瓜脆肠 呢个好味,d生肠真系好爽口,点芥末食一流。小食 2 - 芝麻菠菜我个人比较喜欢爽菜 ,呢度都做到,是冷盘。芝士龙虾出场都算几厚肉,个汁好creamy,食多几啖会滞啰,不过系带有芝士味的,好彩转左,我估食白灼虾会好........斋,可能我地都系重口味之人。碌鹅,其实乜野系「碌鹅」?望下幅相就知.....系咪好似卤水鹅呢?初初都以为系,食落口都好似,后来望返墙上贴的杂志介绍 : 「碌鹅」是客家菜,师傅先将鹅身煎至金黄色,再用磨豉酱、南乳、香料调味,将鹅放入酱汁慢慢碌来碌去,碌得越耐越上色入味,然后煮约1小
那天晚上,其实还有很多位,订位......应该唔驶的。
先到 -- 猪肺炖汤,同台的一致认为麻麻,饮致少少酸味 ,同学话煲得好的猪肺汤系唔会咁。 之后就到青瓜脆肠 呢个好味,d生肠真系好爽口,点芥末食一流。
小食 2 - 芝麻菠菜 我个人比较喜欢爽菜 ,呢度都做到,是冷盘。
芝士龙虾出场 都算几厚肉,个汁好creamy,食多几啖会滞啰,不过系带有芝士味的,好彩转左,我估食白灼虾会好........斋,可能我地都系重口味之人。
碌鹅,其实乜野系「碌鹅」?望下幅相就知..... 系咪好似卤水鹅呢?初初都以为系,食落口都好似,后来望返墙上贴的杂志介绍 :
「碌鹅」是客家菜,师傅先将鹅身煎至金黄色,再用磨豉酱、南乳、香料调味,将鹅放入酱汁慢慢碌来碌去,碌得越耐越上色入味,然后煮约1小时,再斩件上台。
望完呢堆介绍,系咪觉得好吸引?可惜.......当天所食的鹅肥得要命,成碟的比例系「肥」多过「肉」,都唔知食梗乜?而且食唔到d南乳、磨豉酱味,所以这碟鹅也较为失色。
最后上的糖醋面 等了一晚就系等这面,煎得金黄色兼脆口,沾上醋和糖,令人回味 。
基本上,除左碟鹅同碗汤,这餐饭是ok的,可能我地懒唔想谂食乜,所以就中左招挂.....