2017-06-28
系将军澳港铁站一出就会见到呢间Agnes'B Cafe。今日要等人,所以选择最近地铁站嘅位置饮咗一杯 ginger coffee ,四十三元。Agnes 'b 专做时装,基本上我觉得唔系做开饮食嘅品牌,就算开Cafe 都只系因为卖品牌嘅魅力,本身并没有相对嘅实力, agnes'B 就系其中一员。三四年前 Agnes'B 姜味咖啡刚出品,我曾经系佢哋嘅捧场客。新鲜即磨嘅生姜,撞入咖啡,系冬天饮特别暖胃。相隔一两年期间,我到经常系不同 cafe 饮姜味咖啡,今日再饮 Agnes 'b 嘅姜味咖啡,已经失去当年嘅魅力。姜依然系生磨既,咖啡味淡,比牛奶盖过晒咖啡本身嘅香味。除咗天然嘅姜之外,佢哋仲加入左糖浆,成杯咖啡过甜,好港式,饮嘅再也不是咖啡,是甜点。环境当然好,因为装修靓。咖啡质素非常一般,卖$43,如果系为咗饮靓咖啡黎,一啲都唔值了。
姜依然系生磨既,咖啡味淡,比牛奶盖过晒咖啡本身嘅香味。