小编讲个秘密比大家听其实上海婆婆系宝琳开咗咁多年小编系一次都冇食过嘅🤭因为有某啲原因,所以个人对呢间店舖嘅感觉一直都唔系太好🤫但其实屋企人一直都好想揾一晚去呢度食晚饭,所以就趁着家人生日决定要还佢哋啲一个心愿🤷‍♀️-🍴嫩鸡煨面煨面入口嘅质感非常淋身,吸满晒啲汤汁😋不过食落亦都比较碎,只可以用匙羹滗黎食🤗而个汤底方面,汤底目测都比较浓厚,而且入口质感亦比较杰身🤗味道会较为清淡😌所以个人觉得就咁单以煨面来讲其实真系做得相当唔错😎不过啲配料方面真系超级唔得,鸡肉入口超级嚡口,而且入口乜味都冇🙄完全唔知自己喺度食紧啲咩,再者鸡肉嘅份量都比较少😓而蔬菜同菇菌就冇乜特别,都系正常水准啦!整体来讲其实本身个面底系做得唔错嘅😜不过啲配料真系超级唔得,应该叫做老鸡煨面会比较合适😏-🍴咸香虾球咸香虾球🦐睇落只只都非常干身,而且闻落嘅味道亦都非常香同邪恶🤤不过原来一夹起身下面啲虾球已经湿唒😑虾球入口有好香嘅咸蛋黄味,但同时味道亦都偏向比较咸,一定要送饭食😏而且虾球入口酥酥的,食落亦都非常爽口😝不过食落有好大浸梳打粉味道🤢所以又系一个大扣分位。整体来讲,其实呢一个配搭本身系好食嘅😁不过实在有点儿重口味,而且一

嫩鸡煨面

🍴嫩鸡煨面
成香虾球

🍴咸香虾球
咸香虾球🦐睇落只只都非常干身,而且闻落嘅味道亦都非常香同邪恶🤤不过原来一夹起身下面啲虾球已经湿唒😑虾球入口有好香嘅咸蛋黄味,但同时味道亦都偏向比较咸,一定要送饭食😏而且虾球入口酥酥的,食落亦都非常爽口😝不过食落有好大浸梳打粉味道🤢所以又系一个大扣分位。整体来讲,其实呢一个配搭本身系好食嘅😁不过实在有点儿重口味,而且一食落基本上净系食到咸蛋黄味同梳打粉味,实在有待改进🤔
婆婆小笼包

🍴婆婆小笼包
小笼包只只都好靓仔,即使夹起身都唔会有爆口嘅情况出现😁小笼包一咬开里面嘅汤汁唔算多,不过由小笼包𠮶层皮都食得出算系几新鲜😙唔会硬左一旧。而且小笼包入口嘅味道亦都偏向比较清淡,唔会有太重嘅腌肉味,所以都几啱小编心水👍另外,小笼包里面嘅肉馅亦都唔会有一Pat好似血水𠮶啲物体喺度😝所以整体嘅口感亦都会比较好。整体来讲,个人真系几钟意佢哋嘅小笼包🤫因为味道比较清淡,食完唔会好口渴,味道亦都唔会过于浓味😊
糯米烧卖

🍴糯米烧卖
虽然糯米烧卖个样实在唔系好靓仔😎但估唔到入口食落有惊喜。糯米烧卖细细粒一啖一粒非常方便😋而且入口食落同正常嘅糯米饭一样,粒粒都煮得非常干身😉不过由于糯米饭表面有烧卖皮包住,所以会有啲水气系入面😊所以食落亦唔会真系太干。但系系烧卖入面同样有啲花生粒、腊味喺度😯所以入口口感亦系同样非常丰富。整体来讲,糯米烧卖嘅调味适中😃而且系一粒细细的烧卖里面亦都有一啲糯米饭嘅基本元素喺度,入口食落确实有惊喜🥰
婆婆生煎包

🍴婆婆生煎包
生煎包虽然同样做得唔算靓仔,不过望落亦唔算太油腻或者会煎到变黑底😌但原来食落又系一个超失望之作😓生煎包入口比较干身,冇面包𠮶种松软嘅质感🤔反而比较叠口。而且生煎包一咬开其实里面系冇汤汁嘅😔相反个面包中间系湿晒🧐另外,生煎包既肉馅食落同样系非常干身,真系非常失望😞整体来讲,呢一款生煎包实在系唔啱小编口味,唔讲小编仲以为自己喺度食紧牛肉包🤫
葱花家常薄饼

🍴葱花家常薄饼
薄饼入口非常香脆,令人食唔停口😚呢一款薄饼集香口软糯于一身,入口食落唔会太湿,但亦唔会过于干身😙而且薄饼入口除咗可以食到本身薄饼𠮶种独有嘅香味之外,亦都带有淡淡的葱香味😍虽然薄饼嘅味道真系唔算太特别,但师傅对于个时间控制得比较好😆所以入口亦唔会太过干身。整体来讲,薄饼嘅份量骤眼睇虽然就唔算好多,不过食一半已经开始会觉得有少少饱肚感😚所以抵唔抵食就真系见仁见智啦!
婆婆小笼包
糯米烧卖