2021-11-09
难得相约好耐无见的朋友去K11 Musea 行街,一早订左系Rosewood 上面的彤福轩直落食dinner我地上到餐厅的第一个印象是- 哇超正的环境同国金轩有得Fight 幸好朋友提醒我提前打电话安排,我们不用等足一个钟食呢度出名的烤鸭。师傅把一片一片香脆的烤鸭片和鸭肉切下的同时,香气亦随之扑鼻。烤鸭的质素之高系我在香港食过的top 3 。除左片皮鸭仲有生菜片鸭崧,二食加埋1000 元有找值回票价。其实食左鸭都已经饱左一大半,我地用余力食埋煎焗鱼嘴。鱼嘴焗完之后好香,不过连续食两样偏油的野未必个个okay 服务员推介了一杯桂花 cocktail 比我地 里面有桂花 桃 意大利气泡油,岩晒食左一轮香浓美食的我地balance 下肠胃,准备迎接甜品
甜品系off menu 的炸牛奶。外脆内软的经典顺德甜品真系好考师傅功夫。我自己好种意奶类所以好岩我,我朋友对牛奶一般般 但都话好食。系咁既靓景之下同朋友叹美食 吹下水 确系一大乐事