2021-06-09
话说呢间【鋿晶馆】收藏已久,对上一次由于要排长龙,成功吓退咗我朋友。今次再带双亲来吃。虽然佢都有唔少缺点,但系我都会大大力推介佢!~~~先讲缺点1. 地点隔涉:地点属于铁路、巴士、小巴均不就脚之处,附近又有车房,环境甚差。相信过得黎既,一系邻近街坊,一系特登过黎食佢(例如我)。2. 等位:烈日当空要户外排队,无遮无掩,汗流浃背。是日特登拣1点几,午饭高峰已过,仍要稍等一会。带老人家黎都系一大风险。3. 环境:座位真少,是日坐的位置更加有冷气机滴水,溅湿我脚背。4. 服务:阿姐们属于真性情,带有一副烈女狠劲,加个水啪一下合盖,吓一跳。入座时一个阿姐招手嗌入座,另一个阿姐却大声喝有位未,点架?真系小小崩溃。打单又漏咁一个。5. 小部分的食物不好吃:法兰西焦糖炖蛋($18)Sorry系我错,响中菜点心馆嗌焦糖炖蛋,我不中伏谁中伏?又硬又实又无味,唔够滑焦糖又少又唔平均。驰名南翔小笼包($27)不正宗,皮太厚,蒸过龙。(全家上海人,抱歉这个不入我眼)~~~讲优点1. 点心好好食,师傅水准高超百吃不厌咸水角($22) 吃得出新鲜炸起,表面金黄色,脆卜卜,皮厚度适中。内馅刚刚好,肉汁多,暂时系食过
对上一次由于要排长龙,成功吓退咗我朋友。
今次再带双亲来吃。
虽然佢都有唔少缺点,但系我都会大大力推介佢!
先讲缺点
1. 地点隔涉:地点属于铁路、巴士、小巴均不就脚之处,
附近又有车房,环境甚差。
相信过得黎既,一系邻近街坊,一系特登过黎食佢(例如我)。
2. 等位:烈日当空要户外排队,无遮无掩,汗流浃背。
5. 小部分的食物不好吃:
法兰西焦糖炖蛋($18)
Sorry系我错,响中菜点心馆嗌焦糖炖蛋,我不中伏谁中伏?
又硬又实又无味,唔够滑焦糖又少又唔平均。
驰名南翔小笼包($27)
不正宗,皮太厚,蒸过龙。(全家上海人,抱歉这个不入我眼)
讲优点
1. 点心好好食,师傅水准高超
百吃不厌咸水角($22)
吃得出新鲜炸起,表面金黄色,脆卜卜,皮厚度适中。
内馅刚刚好,肉汁多,
暂时系食过数一数二好吃,谂唔到仲有咩可以挑剔。
脆炸北海道牛奶($20)
有3件,表皮比较松化,
中间长条形嘅鲜奶,入口非常滑溜
甜而不腻几好食。
咱家脆皮虾多士 ($38)
呢个好欣赏,面头好多芝麻好香口,
芝麻对落系虾肉打成半酱状,
中间同底系饼,
好似Pizza厚批咁,食落有炸馒头既质感,脆既,附有沙律酱。
应该系半煎炸,但面头芝麻唔㶶,都几考功夫,个饼底好香脆,成件事好Match。大推!
(顺带一提,佢嘅外观同菜单见到嘅完全唔同,不过冇乜所谓。)
脆皮炸乳鸽 ($38)
望落色水不佳,但食落有惊喜。
首先温度够热,食落好香口,腌得好入味,基本上唔洗蘸任何野已经好好食。
加入肉质保持到嫩滑。
平日好中意食乳鸽嘅母亲大人都盛赞。
老爷鲜虾腐皮卷($32)
呢个都几好食,个皮由于炸嘅,好脆,但由于个底冇垫吸油纸,稍为油咗啲。
黑松露北菇烧卖皇(4粒)($32)
呢𠮶烧卖都算真材实料,面头嘅黑松露几香口。符合预期。
活拆生剥鲜虾肠($35)
有少少俾佢个名吸引左,食落的确喺新鲜弹牙,肠粉皮都够薄够滑。
2. 冇加一
打完单先发现原来系冇加一,咁计番条数就好抵啦。其实而家都好少餐厅无加一,实属难得。
3. 茶水丰俭由人
佢入座有得拣铁观音或者普洱,5蚊一位。想advance d都有玫瑰乌龙呀、陈皮普洱呢啲,22蚊位。
我初头以为系熰住要拣呢啲贵价茶,原来唔系。
4. 选择多
除咗点心之外,其实佢嘅蒸饭、炖汤都几吸引,不过我个胃容量有限,下次再试。
总结
呢间嘅点心可以话同区入边比较出色
系实而不华,食落又有惊喜𠮶种。加上唔洗加一,都几抵食。
3个人嗌咗咁多嘢都系$277,抵食!
美中不足嘅系餐厅实在太细,座位有限,安排座位上少不免容易有争执,服务亦唔算好规范。
不过暇不掩瑜,短时间内应该会再来。
奉劝一句:黎得要自备宽大的心胸,同埋耐热既身体(排队用)。