2023-07-14 338 浏览
朋友之前黎过几次,话佢啲片皮鸭喺东涌来讲性价比高,咁啱今日入去东涌,就揾朋友食lunch试吓。因为食饭时间嘅关系,去到好好彩,坐埋最后一张4人枱。餐厅内嘅装修都系古色古香,但系墙上嘅画作同餐厅有少少格格不入。可能人手唔够,等咗5分钟先至有人 serve茶。因为朋友赶住两点要走嘅关系,我哋好快就✅咗一个一人餐,一个干煸四季豆,同埋一只片皮鸭。之后就一路倾计,一路期待我哋嘅食物。大约等咗10分钟之后,就上咗一人餐嘅小菜,再过多10分钟,就上埋一人餐嘅主菜。之后就再没有然后,冇菜再上了。即系话我哋由12:54入座起计,到1:20,都只系上咗一人餐,追问之下,原来佢哋只系帮我地落左个一个人餐,四个人落一个一人餐,唔通佢唔觉得奇怪嘅咩😓之后我地当然快啲叫返我哋原本打算食既,叫佢快上大约10分钟后,黎左片皮鸭既配菜,主菜鸭皮同肉隔一阵再上。我朋友第二次黎,知道点样食,佢上次黎嘅时候系有张纸教学既,介绍食法,我哋今次系冇嘅!所以唯有乱咁配自己钟意嘅酱汁同特别的爆炸糖。鸭皮亦有三种,第一种系只有皮、二系皮加肉(冇咩肥膏既)、三系皮加肉,但三种肉都唔算系热嘅,比较温,但都算系脆。最后系个干煸四季豆一人餐

之后我地当然快啲叫返我哋原本打算食既,叫佢快上

最后系个干煸四季豆

一人餐嘅甜品,最后亦都冇上到,不过算啦,赶时间唔想等。

我哋一行四人快速食完之后,好快埋单走人。估计以后都唔会再来
2023-07-07