2017-12-17
呢几晚开始天气冻,好彩一早约左朋友去铁鱼食火锅,可以暖下身之余,又可以同朋友慢慢食野聚旧。话说,香港食火锅既餐厅真系好多,而呢间我睇完食评之后,真系好吸引我呢d想试新野又花心既人去食!😍黎到餐厅,感觉装修都几有格调,可以人少少两个人食,又可以一家大细黎食,唔错!我同我好朋友因为得两个人既关系,就只系叫左「铜鱼」餐既青柠越式烤鱼,由店员介绍食江团鱼,话质感会滑d多肉d,于是我地就决定一试。仲有好多惹味前菜☘️☘️过左一阵,一大盆又香又热既鱼锅送上,店员好细心咁帮我地调教热度同切细条鱼,等我地可以食得容易d,然后仲不时帮我地加水,服务好好。讲番条鱼先,食落第一啖,真系好香口又啖啖肉,店员话系烤过先再汤煮,所以会封住鱼既鲜味又唔会散,而且呢只鱼又唔多骨,加上青柠酸酸甜甜既味道,好鬼开胃!我同朋友都食到唔记得仲有其他海鲜同配菜。由于我地都唔算大食,所以「铜鱼」可以选择既四款海鲜:海虾、圣子、花蛤同托托蚬,虽然唔系任食,但份量都已经好足够,而且食落都好新鲜。另外肉类方面,我地就选左手切安格斯牛、黑豚腩片、黑椒肠同芝士双响,真系又有惊喜㖞!每款肉类都好高质,尤其安格斯牛,佢每片既厚度都刚刚好,而且又好
仲有好多惹味前菜☘️☘️
另外肉类方面,我地就选左手切安格斯牛、黑豚腩片、黑椒肠同芝士双响,真系又有惊喜㖞!每款肉类都好高质,尤其安格斯牛,佢每片既厚度都刚刚好,而且又好有牛味,真系食到停唔到口!
最后,饮埋佢地两款自家制既饮品-菊花姜蜂蜜茶同红桑梅蜜,就好饱足咁完成左我地星期日既晚餐,准备迎接我地又一星期既工作既开始!