2016-02-05
最近天气又开始冻啦~~每日都得个十几度, 最好就系同一班朋友系火锅暖下个胃啦!!!但系仲食普通火锅咁 OUT?? 识食就梗系食蒸气火锅啦"*趁住跟朋友团年, 就拣左系天文台围既【有蒸气 海鲜石锅专门店】地方有点偏僻, 而且要行条很长的斜路;所以上到黎都已经好肚饿, 准备可以食大餐啦~~一坐低, 店员就叫我地打卡啦~~原来系 Facebook 打卡即享神秘礼物:象拔蚌及甜虾刺身都很新鲜的呢''*等朋友期间先点了数款小食~~秘制花甲 (HK$68) 及酒糟鸡脚 (HK$58)两款都是冻食的, 花甲带有少少麻辣的味道;而鸡脚的酒味很香, 很爽口入味!!!这个是避风塘茄子粒 (HK$48)炸得香口的茄子, 食落很软腍, 就似食紧炸豆腐一样!!!惹味的避风塘制法, 令人食唔停口呢''*另外这个咕噜肉 (HK$128) 绝对系必食之选!!!无骨既咕噜肉啖啖肉, 甜酸适中, 外面少少脆而内里不韧~~十分开胃''*齐人后就开锅了~~今次我地拣左南瓜滑鸡粥底 (小份 HK$88)店员将粥底的材料放哂入蒸气锅内, 不用加水就可以开始蒸野食啦!!!当然以海鲜为主啦~~~三款不同的蚬壳类:大蚬 (HK$88/
但系仲食普通火锅咁 OUT?? 识食就梗系食蒸气火锅啦"* 趁住跟朋友团年, 就拣左系天文台围既【有蒸气 海鲜石锅专门店】
地方有点偏僻, 而且要行条很长的斜路;
所以上到黎都已经好肚饿, 准备可以食大餐啦~~ 一坐低, 店员就叫我地打卡啦~~
都很新鲜的呢''*
秘制花甲 (HK$68) 及酒糟鸡脚 (HK$58)
两款都是冻食的, 花甲带有少少麻辣的味道;
而鸡脚的酒味很香, 很爽口入味!!!
炸得香口的茄子, 食落很软腍, 就似食紧炸豆腐一样!!!
惹味的避风塘制法, 令人食唔停口呢''*
无骨既咕噜肉啖啖肉, 甜酸适中, 外面少少脆而内里不韧~~
十分开胃''* 齐人后就开锅了~~
今次我地拣左南瓜滑鸡粥底 (小份 HK$88)
店员将粥底的材料放哂入蒸气锅内, 不用加水就可以开始蒸野食啦!!! 当然以海鲜为主啦~~~
三款不同的蚬壳类:大蚬 (HK$88/斤)‧花甲公 (HK$168/斤)‧钻石蚬 (HK$138/斤)
大蚬及钻石蚬肥大肉厚, 只只都好大粒~~
蒸到刚刚好熟透, 食落鲜甜又多汁!!
用上南非八头鲍, 将姜葱放面再以鸡油均匀扫上鲍鱼里再蒸;
大大只鲍鱼肉质爽口, 不会过韧, 一人一只超满足!!!
千叶豆腐排到十分整齐, 上面放了珊瑚蚌及加拿大海胆;
蒸好后热腾腾, 豆腐超滑溜, 配上鲜甜的海胆味~~~
简直超夹呀''*
成只大掌咁大只既扇贝, 蒸好后超肥美厚肉既带子超鲜甜;
连埋D 爽口裙边及超多蒜蓉, 非常满足~~
超多肉又多膏, 食落啖啖濑尿虾肉及橙黄色的虾膏, 超滋味喔~~
几个人 SHARE 一只已经非常足够"*
原只蟹放系蛋白上蒸, 溢出蟹膏, 见到都已经觉得好好味!!!
阵阵的花雕香, 配合超滑的蛋白及鲜甜蟹肉;
多重的味觉享受, 食完真系会再追住食~~ 除左蒸海鲜外, 仲可以蒸牛肉或鸡肉~~~
我地就拣左半只鲜淮山红枣云耳蒸新鲜鸡 (HK$148)
用荷叶垫系底, 蒸熟后鸡肉带有微微荷叶香, 还有淮山的味道!!!
鸡肉蒸完出黎很嫩滑, 意想不到咁好味"* 最后还有原笼蒸小馒头/奶皇包 (HK$38/3个)
分别有有朱古力味, 椰子味及奶皇味!!!
包包好松软而且味道都几出, 每人食少少已经好饱了"* 唔好唔记得仲有个南瓜滑鸡粥底啊~~
个粥煮得好绵, 已经吸收哂之前蒸海鲜既精华, 变得非常鲜甜!!!
简单系完美既结尾呢"*