2018-10-18
天气开始秋凉,怕冻的我就想食一啲暖胃的汤面或㶽物。有朋友介绍呢到有吾同味道的汤㶽,就啱晒我入去已差多下午2点,但仍然坐无虚席,都要等一阵先有位。餐牌有多种汤选择如麻辣甚至药材都有,又可自由配饭,面或米线,实在有点选择困难。最后我都系拣左我最喜爱的蕃咖牛肉汤配手作面,男友则选了清汤牛肉面。蕃咖汤面一上台有点吓人,份量好大好足,除牛肉外仲有大量蔬菜同冬菇 。蕃咖味好浓,蕃茄控一定喜欢,另外因为好多菜,所以感觉几健康,份量系大啲但最后都比我清哂。男友的清汤牛肉面都吾错,牛肉厚身但嫩滑,没有太多肥膏,食完吾会好似系出面食台湾牛肉面咁漏!另外佢仲有近年好hit 既芝士奶盖,我地试左推介既芝士茶茶八号同芝士桃桃。前者茶味香浓,与厚厚的淡芝士很配,一点也不比深圳某芝士茶逊色,后者则带点桃的清甜味,饮完帮助清清味雷。最好系佢所用既芝士系低脂芝士,罪恶感当堂都降低不少