2018-01-02
圣诞长假期无特别节目,特登慕名而来。渲染自小女子娘亲嘅爱好,我都中意饮茶,以至饮珍珠奶茶都对茶味呢一part有颇高要求。店家一樽樽茶叶sample放起收银旁边,可见佢地对自己嘅茶叶相当有信心。我一去到就主攻伯爵茶叶,sample入面有一点点蓝色嘅花,传出好真嘅伯爵香气,所以我都无8挂其他茶叶,直接就走去落单:伯爵奶茶 少冰少甜茶浓加珍珠(+$5 requested黑珍珠only)因为佢系用茶叶即叫即冲 所以就算我前面并无其他order, 等待嘅时间都较为耐。其间我望到poster 有伯爵茶软雪糕($22),问准首领后就要左支试下。雪糕茶味香浓,甜度适当,味道泥讲系高分嘅,但败笔于质地过油,无左食雪糕𠮶份 爽 嘅感觉。我就唔会再买🙃。到到我杯茶到手 出品够大杯 虽然落单时要求少冰,仍稍嫌冰量过少,冰量有如 天仁 嘅「去冰」程度。所以下次我唔会要求少冰噜。珍珠方面 珍珠系𡁻得耐会溶嘅安心珍珠,够烟韧亦够软糯,口感同 天仁 相似,但味道稍嫌清淡,无 天仁 所拥有嘅黑糖优势;茶味方面 口感浓厚,浓度同甜度都令人十分满意,呑咽过后口腔内仍有突出嘅伯爵茶香逗留,比 贡茶 那薄薄稀稀的雷格奶茶出色甚
珍珠方面 珍珠系𡁻得耐会溶嘅安心珍珠,够烟韧亦够软糯,口感同 天仁 相似,但味道稍嫌清淡,无 天仁 所拥有嘅黑糖优势;茶味方面 口感浓厚,浓度同甜度都令人十分满意,呑咽过后口腔内仍有突出嘅伯爵茶香逗留,比 贡茶 那薄薄稀稀的雷格奶茶出色甚许,亦更比西式餐厅的伯爵茶包加奶的成品赢9条街。系我暂时榜首嘅伯爵奶茶同我一样系伯爵茶粉丝嘅你 值得一试啊!