2022-10-31
暂时未有youtuber 拍过嘅下午茶‼️❓ @godivaasia 嘅下午茶就食过几次啦 😆😆 而 @venchi_hk 嘅下午茶就真系第一次啦😲😲😲😲😲 .位于东涌嘅 香港东涌世茂喜来登酒店 🥂 呢间嘅四星级酒店🌟🌟🌟🌟 讲交通方面程度, 一定不及一般系市区嘅酒店方便, 搭完党铁之后, 仲要搭程接驳巴士, 仲要系每半个钟先得一班, 35度下嘅高温真系搞到我地去嘅时候都忍唔住要搭的士🥵🥵🥵.一入到酒店lobby lounge 嘅门口, 发现系无任何waiter or waitress 招待🫢🫢 ( 可能呢个就系4星级service?) 坐底后, 一心期待waitress 会介绍返有咩野饮或者tea set 会有咩野食, 都系...无嘅...😵💫😵💫😵💫 okok , 或者唔系五星级酒店, 真系唔好攞黎比较 ,所以个刻我地对食物同饮品都唔系抱好大期望, 不竟只系 $348 / 2位 , 呢个价位真系唔可以要求同五星酒店有得挥.我地叫左一个玫瑰花茶同 oat milk milk, 无谂过又出乎地唔错wo, 之后我地问返职员茶叶牌子, 佢地都好好咁攞成罐茶叶出黎show 比我地睇👍👍加
我地叫左一个玫瑰花茶同 oat milk milk, 无谂过又出乎地唔错wo, 之后我地问返职员茶叶牌子, 佢地都好好咁攞成罐茶叶出黎show 比我地睇👍👍加分返先🥰🥰🥰
先讲咸点方面, 几样都系几健康嘅option, 包括意大利面包蕃茄沙律 🍅, 布袋芝士🍶及烤无花果配开心果及薄荷, 煎嫩金枪鱼🐟配罗勒莎莎酱及榛子, 同以往一般传统下午茶大量油脂嘅咸点唔同, 酒店采用左较多蔬菜以及较低脂肪嘅鱼类作为咸点食材, 对于平时著重比较健康饮食嘅我地绝对系加分位👍👍 而且无咁腻亦可以有多啲 quota 食之后嘅甜品
scone 方面, 因为要迎合 @venchi_hk 朱古力嘅主题, 酒店今次采用榛子朱古力酱 🍫🍫 取代咗平时一般用嘅果酱, scone 食落唔痴牙, 但外层可以做得更香脆, 奶味可算合格👍👍👍配上朱古力酱, 有不一样嘅滋味, 食到我哋两个朱古力迷最后连一滴嘅朱古力酱都唔放过🤣🤣🤣
而甜品🍩🧁方面, 亦出乎意料之外, 同之前食过 Godiva 死甜嘅下午茶比较, 无论系采用白朱古力所整嘅抹茶开心果慕斯 🥛采用75% 朱古力🍫整成嘅 香橙🍊意式奶冻 配 Aperol Spritz jelly 及黑朱古力糖渍橙皮, 意大利芝士蛋糕 mascarpone , 同 60% 果仁朱古力🍫🍫, 都食起黎相当light 👍👍👍 呢个人最钟意就一定系抹茶开心果慕斯 , 非常有惊喜亦好少有嘅抹茶同开心果呢个组合, 同埋白朱古力食起上黎竟然唔死甜 👍👍👍😱😱😱
原本可以加$59 就有多两球 venchi gelatos 😆😆 但系我哋食完真系已经饱到甩辘, 唯有出返东涌市区shopping消化下😆😆😆