朴一拉面都算系一间比较新开嘅拉面店,喺餐厅林立嘅旺角通菜街开业只有大概半年嘅时间💛 冻冰冰嘅时候就会想食返碗热辣辣嘅拉面,月头嘅时候就同朋友嚟咗呢到食返碗拉面🍜 餐牌上面可以拣嘅汤底都算多,连埋期间限定嘅汤底,足足有7款🤤 然后仲有几多部分十可以由客人自选嘅项目,包括汤底嘅浓淡度、叉烧、配菜、拉面种类及软硬度,可以配合返唔同人嘅口味,但就同专注做一两款拉面嘅传统日式拉面店比较唔同~ •🥢 海老浓汤拉面 $90 呢碗海老浓汤拉面就系我叫嘅,配咗东京面,即系黄色𠮶款拉面,再拣咗厚烧叉烧,仲加咗$23转特上配料(下面再详细讲)🤤 其实本身海老拉面都会有大量樱花虾 +1只虾,加埋晒其他配料,成碗拉面睇落超级丰富😍个虾浓汤真系饮过最浓嘅虾汤之一🏆 非常之有惊喜!拉面上嘅虾就生熟啱啱好,再用火枪轻轻烧咗虾嘅表面,增加咗啲焦香🤤 厚烧叉烧虽然只有一块,但真系又厚又大块,比我手掌心仲要大😳 食落肥瘦均称,好有油香🤤•🥢 蟹膏浓汤拉面 $92呢个蟹膏浓汤拉面系朋友叫嘅,就拣咗博多面 (白面)同埋厚烧叉烧~叉烧上面仲有只细蟹钳、一堆蟹柳丝、有少少蟹膏,同埋支匙羹上仲有啲「油」,捞匀落汤到就带出淡淡哋嘅蟹鲜

🥢 海老浓汤拉面 $90
海老浓汤拉面

🥢 蟹膏浓汤拉面 $92
呢个蟹膏浓汤拉面系朋友叫嘅,就拣咗博多面 (白面)同埋厚烧叉烧~叉烧上面仲有只细蟹钳、一堆蟹柳丝、有少少蟹膏,同埋支匙羹上仲有啲「油」,捞匀落汤到就带出淡淡哋嘅蟹鲜味~ 都几正,但比起虾汤就无咁惊艳喇😛
蟹膏浓汤拉面

🥢 特上配料 +$23
食拉面梗系要配溏心蛋!如果拉面无包,我都一定会加只溏心蛋😛 本身都系谂住加$13要只溏心蛋就算,但见到呢个「特上配料」只系多$10就有埋1片慢煮叉烧+2块紫菜,比单叫一只溏心蛋抵食所以就叫咗,而且仲可以试试埋佢哋嘅慢煮叉烧𠻹! 溏心蛋好入味,但稍为熟咗少少🤏🏼 而慢煮叉烧就虽然睇落好干,但食落都几腍,而且都有啲肉香👍🏼
慢煮叉烧

🥢 黑松露炸虾 $28
身为黑松露控嘅朋友,当然一见到有黑松露嘅嘢食就叫咗嚟试!🤣 不过啲黑松露酱就有啲少,炸粉都比较厚,但入面嘅炸虾生熟啱啱好😳 口感仲几弹牙!所以都食得过嘅😚

海老浓汤拉面
蟹膏浓汤拉面