2016-05-11
我最钟意同朋友一齐烧烤,因为可以慢慢食,又可以消磨时间;但有时又会怕油腻会肥……女仔就系咁矛盾。不过,有朋友就介绍我去食呢间好特别嘅韩烧,个名叫「暴风吸入」。听完𠮶刻,呀,咩名嚟架?真系唔敢相信自己对耳,仲以为佢玩我……点知上OPENRICE 一打,就真系有呢间嘢。(都唔明点解要改个咁奇怪嘅名)朋友话呢间韩烧嘅特色系食物唔使自己拎,落单之后,食物就会送上。之后,就会有个纯正OPPA出现帮你烧嘢食,畀钱食嘢嘅客人唔使自己烧,负责食就得喇,真系啱晒我呢啲懒人。另一个卖点呢,就系少油!原来呢度同嚟烧嘢嘅铁板有啲唔同,佢系斜嘅。换言之,即系一边烧,啲油就会流向下倾嘅一方或蒸发咗,而唔会再附喺啲肉度。听落又真系好符合我要求㖞,好啦咁,一于就试下。虽然最传统的韩式烧烤只以麻油和盐调味,不过餐厅就特别调制了5款酱汁,迎合年轻人口味。一去到,我就梗系想知点解个名咁奇怪啦~可能餐厅都预咗香港人唔明,就将个解释写埋入MENU里面!原来「暴风吸入」系韩国嘅潮语,用嚟形容啲人好似风一样快咁食嘢……而呢样行为,对佢哋嚟讲仲系一个享受!真系好特别!入尘之后,你会发现愈来愈多客人,不过主要都系韩国人!主要系因为呢间
一去到,我就梗系想知点解个名咁奇怪啦~可能餐厅都预咗香港人唔明,就将个解释写埋入MENU里面!原来「暴风吸入」系韩国嘅潮语,用嚟形容啲人好似风一样快咁食嘢……而呢样行为,对佢哋嚟讲仲系一个享受!真系好特别!入尘之后,你会发现愈来愈多客人,不过主要都系韩国人!主要系因为呢间舖系由韩国人打理,连侍应都系,所以多啲韩国人嚟都好,起码同声同气先XD
晚餐始终唔prefer食咁多,所以都系点咗个2人餐,有猪有牛,满足我同朋友仔!拣咗牛肋条同猪腩肉,再拣埋「海鲜韮菜饼」。唔想再叫肉,就点咗个海鲜,就系芝士烧鲍鱼!!因为我哋对酒无咩兴趣,都系饮酒算。
开始烧之前,铁板就系咁样,上面系空嘅,咩都无。 之后,食物陆续到齐,OPPA就会主动过嚟开始施展工夫。斜板预热之后,OPPA做一样做嘅,就系将唔同嘅配菜放喺四周,点解?因为一阵啲肉烧嘅过程中,就可以吸引咗𠮶啲油同埋肉汁…… 可以放肉未?好似未㖞,呢个时候,OPPA唔系放肉落去烧,而系拎一嚿肥肉放喺板上面,一边拖著肥肉,一边令肥肉嘅油脂溢出,之后再放肉到上面。 OPPA首先烧嘅系牛肉,佢一边烧,我就一边影,反正我又唔使自己烧。我朋友就翘埋双手喺度等食XDDD OPPA佢将牛助条剪开之后放喺斜板上面,之后就用火枪往上面喷火加热……型呀喂!搞掂之后,佢就将肉逐块夹到架上,然后就烧猪腩肉。 牛肉食落「韧」咗少少,可能烧得有点过熟,不过唔油,仲几有牛肉味。 猪腩肉好快都烧好咗,我就快啲嗱嗱声试埋。
然后我就跟住佢个 MENU上面嘅指示,蘸下啲酱汁同夹下生菜食,又好似真系惹味啲。
猪肉比牛肉系滑啲,我今次将佢同埋啲韮菜一齐食,好好味。
虽然我哋唔系好多肉类,但我觉得啲配菜都好值得讲。因为配菜真系意外地好食,菠萝、南瓜、薯仔呀呢啲原来咁样整又几有风味。不过我最欣赏嘅就系韮菜,因为真系劲JUICY!我觉得个味道好似新疆串烧𠮶种烧韮菜,所以畀我食晒XD 芝士烧饱鱼,真系好正!平时食鲍鱼,啖啖肉我已经食得好满足,呢个仲要加埋芝士系上面烧,真系好邪恶!重点系食完都唔系好觉得「腻」,真系好神奇! 仲有样未讲,就系个「海鲜韮菜饼」。唔知系咪因为最后食,朋友同我都觉得好似唔系好够味。不过,都算几足料,有墨鱼、虾……好彩我哋无因为贪心而点芝士饭同芝士蛋卷,如果唔系应该会饱到行唔到……只系食咗上面咁多嘢,都已经觉得饱……
餐厅好大,虽然我无影到环境,但系空间感真系好够,绝对唔会为咗做多啲生意,放多几张台,搞到好挤逼。通风系统亦做得好,冇咩油烟味,烧完之后,个袋同衫都唔会好臭,实在值得一赞。
韩烧嚟讲,呢餐饭真系完全系「懒人餐」,我同朋友食得又饱又梳乎!多谢服务嘅 OPPA!