2015-02-25 1095 浏览
同屈机哥食完下午茶,知道附近有间出名食蛋挞既饼店,埋完单就行过对面马路碰下运气。去到门口,有五六个人系度排队,个个都系叫蛋挞。心谂会吾会卖哂既情况下,照样排队试下。饼铺外面玻璃墙身贴满报纸报导同各式包饼价钱表,一目了然,方便排队时准备埋散银。虽则佢出名食蛋挞,但玻璃窗望入去,佢既面包同饼都好吸引,个个都好饱满,应该系真材实料。但岩食完tea就费事眼阔肚窄。轮到我喇,行入铺头,环境好窄,灯光比较昏暗,但更显出佢既古旧同历史。我地要左两个曲奇皮蛋挞,同一个酥皮蛋挞俾姐姐。蛋挞涵料部份好金黄色,好软滑,食落未感受到佢既度已经溶化系口度;曲奇饼皮望落有啲硬度,但食落即刻感受到佢既松脆,就好似某曲奇广告甘话斋,金黄松脆又有牛油既香味。但系个饼皮有啲干,食完想饼返啖水。加上吾系岩岩出炉,只系微温,口感同味道梗会差啲。因为酥皮系俾姐姐,我地两个就不予置评喇,但相信一样甘好食。
因为酥皮系俾姐姐,我地两个就不予置评喇,但相信一样甘好食。
曲奇皮蛋挞
酥皮蛋挞