2017-06-13 1876 浏览
有日有个朋友无啦啦问我有无去过曼克顿,我话有,但已经喺廿几年前嘅事,佢话间嘢边有开咁耐呀,𪠳!原来喺讲紧间餐厅,我讲紧嘅喺纽约曼克顿啰,哈哈。就喺咁,知道晌观塘区有家曼克顿嘅餐厅,是夜,同朋友嚟疯狂大擦天然安格斯,以食肉兽嘅我而言,爽到爆。一室以黑色为主调嘅型格装修,入门口喺酒吧区,唔打算食正餐,纯粹同朋友小酌吹吓水,坐呢度就最好,气氛非常轻松。再入少少就喺用餐区,屈个弯原来餐厅非常之大,环境宽敞,楼底又高,皮椅让人坐得好舒适。最吸晴相信喺墙上一幅黑白并以灯光打造出嘅曼克顿夜景。黑白嘅餐牌当然喺呼应番餐厅嘅主调,不过,灯光比较昏暗,影出嚟嘅餐牌比较蒙,所以,今次贴唔到出嚟俾大家参考。其实,如餐厅晌每张枱顶上加盏聚焦灯,唔单止影相会好啲,气氛亦可得以提升。自家制面包篮餐包都以白餐巾包住,有保温作用,送上枱时仲微微暖。原以为都喺同一款包,正想拎起手发觉内里喺两款小圆包加个迷你英式松饼,松饼仲混有唔少甘笋丝及合桃碎,有诚意。既为酒吧,又为餐厅,自不然饮品选择非常多,炎炎夏日,冰凉嘅饮品就叫人最爽,加上叹住扒,夹到无朋友。店长推介咗一系列鸡尾酒,友人就拣咗,不过,酒就唔喺太啱我,另一面嘅沙冰、

自家制面包篮
既为酒吧,又为餐厅,自不然饮品选择非常多,炎炎夏日,冰凉嘅饮品就叫人最爽,加上叹住扒,夹到无朋友。店长推介咗一系列鸡尾酒,友人就拣咗,不过,酒就唔喺太啱我,另一面嘅沙冰、奶昔类就啱我多啲
Apple Banana Shake $48

以苹果、香蕉、橙汁及牛奶打成,香蕉味浓郁得嚟,都仲渗出丝丝苹果香,两者算得上味道均衡,不过,由于喺加入牛奶,而非雪糕去打成,所以,质感上无咁杰身,变得柔滑啲。
Apple Banana Shake
鲜虾、芒果、牛油果沙律 $128

虽然目标喺嚟食扒,但都要平衡少少嘅,所以,点都要先揾碟沙律落肚,既开开胃,又补番多啲纤维质。鲜虾、芒果、牛油果都喺喜爱嘅食材,配点沙律菜垫底,淋上芒果浆,鲜艳夺目,清新健康,最紧要喺啲虾鲜爽,芒果清甜,牛油果够熟,成件事就会好协调。
鲜虾、芒果、牛油果沙律
鲜虾、芒果、牛油果沙律
牛肝菌忌廉汤 $52

佢哋啲汤份量好足,两个人共享一客都无问题。个牛肝菌忌廉呷一啖,菌味坚浓郁,而且,混和细碎嘅菌粒,饮完好有饱肚感。
牛肝菌忌廉汤
蟹肉龙虾汤 $72

友人所拣嘅龙虾汤,同样做得有一手,虾味香浓,彷如啖啖龙虾精华,而口感幼滑,汤内更有唔少蟹肉,绝无欺场嘅出品。
香煎意大利海鲈鱼柳 $198

其中一位老友喺鱼痴,主菜选咗一道海鲈我都估到喺咁,海鲈煎得靓仔,仲有两大件之多,伴有西兰花、车厘茄及薯蓉,卖相立体。海鲈煎得外皮极香脆,鱼味不俗,但质感就未到最滑溜,有些微失色。
香煎意大利海鲈鱼柳
香煎意大利海鲈鱼柳
锯扒喺是晚嘅目标,佢哋有好多选择,唔喺讲鸡牛猪嘅选择,而喺净讲牛扒都好多选择,有平有贵,悉随尊便。朋友就推介美国品牌Aspen Ridge嘅顶级天然安格斯,卖点喺100%素食饲养,绝不使用任何生长激素、抗生素,总之就喺够天然。
美国Aspen Ridge顶级天然安格斯肉眼 $408/12oz

安格斯有肉眼及西冷供选择,小弟喜欢肉味浓,就梗喺拣肉眼,反正要五乘熟,拿捏得好一样可以烧得软腍。烧肉眼万变不离其宗,少少盐同黑椒调味,烧出招牌式坑纹就对板喇!12安士嘅份量真喺唔讲得少,成块面咁十块,落刀一切真喺好软腍,色泽粉嫩却喺唔会有血水渗出,入口腍滑,带点油脂而富肉香,沾点烧汁,味道一流。唯一挑剔有两点,一就喺件扒有少少筋,影响咗少少口感;二就喺所伴嘅时蔬欠特色,幸而薯条炸得香脆唔油,拉番啲分。
威灵顿牛柳 $308

依家少咗餐厅肯做威灵顿牛柳,因为嫌鬼烦,所以,难得依度有,友人就第一时间指定要试。酥皮内,除包住牛柳,仲放有唔少野菌粒,横切一刀,件牛柳焗得好靓仔,恰到好处,咬落好嫩滑,又有肉味,酥皮算做得松化!
忌廉菠菜 $38

见佢哋啲额外配菜(Side dish)都喺卖$38,感觉几抵,大家又想再食多少少菜,故添多一客忌廉菠菜。啲菠菜煮得够晒腍,沾满忌廉汁,口感更柔滑,极有奶香,好食。
忌廉菠菜
焗苹果酥饼 $68

去到呢个位,点可以少得甜品过过口瘾。睇佢中文名会有少少误会喺千层酥之类,但睇埋英文就知喺苹果金宝,更伴有一球云呢嗱雪糕,底层苹果肉焗得软腍充满玉桂香,面面金宝粒唔算好多。
焗苹果酥饼
特浓朱古力布朗尼 $56

布朗尼又喺小弟另一心爱甜点,贪其味道浓郁,不过,曼克顿嘅出品无出面常见嘅布朗尼咁实净,偏向蛋糕嘅质感,但朱古力味确喺好香浓;然而,合桃并无加入饼身内,却喺焦糖化咗放晌饼面,小弟就较喜欢放入饼身内增添咬口感。
特浓朱古力布朗尼
可能餐厅都好紧张啲出品,不时店长都走过嚟问问我哋意见,觉得啲嘢啱唔啱食,好唔好食。出品虽未至万无一失,但整体而言,食材喺有质素嘅,烹调手势亦不俗,只喺仲有啲细位可以执执佢,例如主菜嘅配菜呀,卖相呀。然而,服务就细心熨贴,见我哋喺「些牙」食,就不时帮忙换碟,让人感觉称心
题外话/补充资料: 顺便赚埋「亚洲万里通」飞行里数!
牛肝菌忌廉汤
焗苹果酥饼