2021-08-27 1294 浏览
喺湾仔返工几年,好清楚记得疫情之前,「甘牌烧鹅」门口总是永远都系车水马龙:餐厅门口全日都迫满来自世界各国的游客慕名而来,据闻当时排队等位闲闲地都要一个钟!当时我同唔少朋友都有一种错觉,觉得呢间餐厅应该只系全靠啲食评杂志或者旅游网站吹捧,或者系戴住「甘家出品」嘅光环,所以即使佢连续好几年攞到米芝莲一星级,都未喺我嘅餐厅check list入面随住疫情开始稳定,自己同家人又都已经打晒针,开始多返出来食饭今次碰巧途径餐厅门口,见而家无晒游客完全唔需要排队,梗系把握机会入去一探究竟啦我当日系食晚市,餐厅无serve套餐,亦都无serve烧味饭;换句话讲,只有散叫烧味+饭面、同埋啲小食。以烧味餐厅来讲,晚市价格绝对算偏高,唔怪得当晚大概只有一半满座讲食物之前,先讲下环境同服务态度:既然收费比一般烧味店贵,内里装修当然好好多,同对面街嘅「再X烧腊」完全无得比,职员嘅服务态度更加系另一个level!食物方面,我当晚叫左三样嘢:烧鹅上庄($155)、太子捞面($38)同埋薰蹄($70)。三样食物都好有质素,俾大家睇下相先:如上图所见,三样食物端上黎嘅时候都好试正其中嘅烧鹅果然系令人一食落去有一种「WO

烧鹅上庄

如上图所见,三样食物端上黎嘅时候都好试正

其中嘅烧鹅果然系令人一食落去有一种「WOW」嘅感觉:烧嘅火候刚刚好,烧得皮脆肉嫩,而且只鹅本身肥瘦适中、肉质鲜甜,再配合埋啲淋上面嘅汁真系一绝

太子捞面有淡淡油香,面身完全无碱水味,而且爽口弹牙
唔讲唔知,原来背后有段故事,餐牌入面有介绍:
太子捞面

至于道薰蹄,同大家平时烧腊店或者超市买返去外卖加𩠌嘅好唔同:首先佢肉系好重猪味,而且爽口唔会霉,个人觉得系食过最正嘅薰蹄😍强烈推荐大家试下!

总括而言,唔怪得呢间餐厅咁受海内外游客嘅欢迎!作为香港人,大家快啲趁游客未有得黎,去try try啦

烧鹅上庄
太子捞面