嚟到曾记粿品。呢度嘅潮州粿品几驰名,见佢至少有十几款选择。谂住晌度食,姐姐话只买粿品嘅话要六个以上先可以堂食。当时无咩人,犹豫要边款时姐姐已经叫我哋谂快啲,佢又唔系黑面嘅,只系有啲唔耐烦。急速地拣咗五款,其中一款要两件,我哋就坐低,估唔到熟食市场啲冷气又几强劲。一直以为佢哋只有潮州粿,睇一睇张餐牌,原来仲有其他较常见嘅潮州菜式,如煎蚝饼同炒面线等。萝卜粿、韭菜粿(两件)、芋头粿、黑桃粿、绿豆蓉粿,各$6一件,姐姐仲将佢哋煎好晒添。刚煎好嘅关系,食𠮶阵全部都热辣辣。油份可接受,唔算非常腻。外皮煎得香口脆身,我觉得厚薄度比九龙城某店较薄,同埋比较烟韧而唔易散开。萝卜粿,白萝卜丝混有虾米,甜香调味得宜,系咁多款之中较多汁同出色嘅。韭菜粿,几香口,但味道稍咸。芋头粿,以为系甜嘅,原来咸嘅,除咗芋头粒外,仲有花生碎、青葱同虾米等,都几有嚼劲。黑桃粿、绿豆蓉粿,同样系绿豆蓉馅,只系黑色皮同白色皮嘅分别,甜度中等。对于佢哋嘅潮州粿第一印象良好,不过老店好多时都只卖实力而非卖服务,要去食嘅话就要有啲心理准备。
嚟到曾记粿品。
呢度嘅潮州粿品几驰名,见佢至少有十几款选择。

韭菜粿,几香口,但味道稍咸。