2023-12-27
真系第一次食嘢会嬲到想上嚟负评平安夜谂住食餐好嘅,感受下圣诞气氛,就打算食西餐。上OpenRice 见到评价唔错、性价比高、环境都舒服,就打算一试,结果一试难忘!入座:一入到去,个坐位有啲窄,唔算好舒服。佢啲枱系3排直行,2人对望咁坐,同隔离枱只系隔咗1个身位左右,而本身张枱都好细,大概2个人,1人1只碟已经好full。点餐:一嚟到见到份menu,价钱系每位638加一,已经吓亲,因为系比平时贵2,3倍。咁因为系圣诞节,就由佢,希望佢食物同服务质素可以搭救。食物:Seafood platter(冷盘:虾 青口 带子 鱿鱼 各一,好似去食自助餐每样夹一旧咁,配生蚝酱同柠檬)豆汤(后面睇review发现原来有餐包,但佢无比我哋)威灵顿牛(中间块牛同个酥皮分开上,个酥皮系毛巾质地,中间夹住啲火腿,块牛都系welldone的。佢应该有得简意粉或薯菜,因为我见隔离枱都系威灵顿牛系配意粉,但落单𠮶阵无人问过我哋想要配咩,就自动上咗薯菜😹)芝士火锅(无乜特别,啲配菜简咗虾、西兰花同猪肉,都系就咁烚熟上,份西兰花淋到一拮就散😹)甜品(已经系0期待佢嘅甜品,佢都可以比到惊喜我。menu有3款甜品,appl
入座:
点餐:
食物:
豆汤(后面睇review发现原来有餐包,但佢无比我哋)
甜品(已经系0期待佢嘅甜品,佢都可以比到惊喜我。menu有3款甜品,apple crumble, opera cake, crème brûlée,我好中意食apple crumble ,点知佢落单话无,咁算啦,其余2款各一试下。去到食晒啲嘢,想佢上甜品,佢又再问我要咩。咁我见佢得2款,就话各一。点知佢话有3款,个Apple crumble又神奇地出现翻,都开心嘅,就要咗Apple crumble and crème brûlée 。crème brûlée 系全餐饭最正常嘅嘢,而个Apple crumble ,我真系唔知自己食紧咩,从未试过食甜品食到皱晒眉。首先佢系一个切唔开嘅批,上面有几块湿嘅苹果干,咬咗啖个批,劲甜,金莎咁嘅味,而啲苹果,如果唔系我知佢系苹果批,我真系唔知原来系苹果嚟,口感好似食纸巾🥹)
服务态度:
全部一睇就知系炒散妹妹嚟,上菜劲快,快到我系要自己拎住碗汤嚟饮,因为张枱已经无位。收餐碟劲慢,每次叫就收走一两只,再叫先再收,落甜品落3,4次先落到,埋单叫几次先埋到。
其实大家出嚟食饭都系求开心,其实圣诞节出去食呢个价好正常,但想要服务同食物质素好啲,真系大把选择。如果你正常价钱,都唔会咁嬲,你圣诞期间mark up咁多,比多少少尊重大家啦,唔洗当食客水鱼咁㓥嘅。