2023-03-04 184 浏览
最近香港的确多咗好多唔同新派别同fusion嘅韩国菜~虽然𠮶啲都好吸引 但系间唔中都系会想食返啲传统啲嘅韩式料理🙈呢个时候总会返嚟新罗宝呢个「老地方」食返𠮶种味道😌佢喺尖沙咀同铜锣湾都有分店 够晒就脚👍🏻呢度除咗正宗之外 另一个令我钟意嘅原因就系佢menu五花八门嘅选择🤩由韩式小食、石锅汤饭、铁板热炒类、面类、烧肉到酱油虾蟹呢啲生食类都有!真系多元化到眼花撩乱 拣食咩拣到有选择困难😝鲜蚝仔煎饼(4块)$135韩式煎饼平时大家听得多嘅 不外乎都系泡菜煎饼、薯仔煎饼、海鲜葱煎饼呢啲⋯⋯喺香港好少喺韩国餐厅会见到有蚝仔煎饼🫠平时如果食蚝饼嘅话就会去食打冷😂不过同韩式又系唔同嘅口感同韵味 会相对上湿润同厚实啲🤔所以难得嚟到呢度见到有韩国嘅蚝仔煎饼食 当然要叫嚟试吓啦!首先讲下啲蚝仔 一啲都冇臭腥味仲要好肥美 一咬落去有满满嘅汁💦每一块煎饼都大概有4粒蚝仔左右 我觉得呢个size已经算系相当足料👍🏻烫鱿鱼 $180坊间都好似比较少原只烫 冇加额外调味嘅鱿鱼🦑呢度嘅烫鱿鱼系原筒上 侧面放咗小碟嘅韩国甜辣醋酱🥣仲有啲配菜例如 青瓜丝、红萝卜丝、大蒜片同青阳辣椒🧄比你随意配搭自己钟意嘅食法~一样𩠌就可

最近香港的确多咗好多唔同新派别同fusion嘅韩国菜~
呢个时候总会返嚟新罗宝呢个「老地方」食返𠮶种味道😌
佢喺尖沙咀同铜锣湾都有分店 够晒就脚👍🏻

真系多元化到眼花撩乱 拣食咩拣到有选择困难😝

鲜蚝仔煎饼(4块)$135
喺香港好少喺韩国餐厅会见到有蚝仔煎饼🫠
平时如果食蚝饼嘅话就会去食打冷😂
不过同韩式又系唔同嘅口感同韵味 会相对上湿润同厚实啲🤔
所以难得嚟到呢度见到有韩国嘅蚝仔煎饼食 当然要叫嚟试吓啦!
首先讲下啲蚝仔 一啲都冇臭腥味
仲要好肥美 一咬落去有满满嘅汁💦
鲜蚝仔煎饼(4块)

烫鱿鱼 $180
坊间都好似比较少原只烫 冇加额外调味嘅鱿鱼🦑
呢度嘅烫鱿鱼系原筒上 侧面放咗小碟嘅韩国甜辣醋酱🥣
仲有啲配菜例如 青瓜丝、红萝卜丝、大蒜片同青阳辣椒🧄
比你随意配搭自己钟意嘅食法~
一样𩠌就可以有多重嘅体验 真系终极传统韩国人嘅食法🇰🇷
烫鱿鱼

水冷面 $105
水冷面其实即系冻嘅荞麦面~
不过有别于日本嘅荞麦面 韩国嘅荞麦面系相对上比较幼细同埋好弹牙👅
正宗嘅韩式水冷面 其实系好朴素 会有:

蛋 红萝卜 腌黄瓜 青瓜 牛蒡 同 韩国火腿🥕🥒
放入口咀嚼几下 就系呢种味道了😭
紫菜包饭

餐厅依家为咗庆祝30周年
仲搞咗个幸运大抽奖活动!!!
大奖仲可以有机会获得来回港韩嘅机票✈️
大家唔好错过啦~

鲜蚝仔煎饼(4块)
烫鱿鱼
水冷面