2020-09-06
本来下午一点已经食左个正式lunch,但素闻香港西区好多正野食,所以心血来潮想食多个「下午茶」去到畅和,见到系一间比较简朴茶记风既铺头,有别一般面档会闻到阵阵碱水味。本身未算好有期望,谂住食个猪杂米过下瘾就算。点知呢个时侯俾我见到墙上贴咗一张印住药膳醉鸡,即刻心心眼落order!入正题。。。药膳醉鸡当归味十足,而且酒味浓郁,相信酒既份量比坊间多,同时每一啖汤都饮到红枣同圆肉带黎既甜味。 药味、酒味、甜味三者平衡得劲好,以味道黎讲可以称得上系最强药膳醉鸡。由于已经食咗lunch嘅关系,我食晒成碗米已经好饱,饱到胃痛𠮶只,但个汤真系非常之好饮,我都忍唔住一啖一啖咁饮落去,一路痛一路饮、一路痛一路饮。。。一句讲晒,唔试你会后悔。至于猪杂米,相对地会比较失色,但都系好出色嘅,猪膶厚度同熟度刚好,喜欢食猪膶既人一定收货;猪腰既尿骚味已经处理到最好;其他杂位都非常干净,配合清爽带鲜既汤头,作为下午茶十分合适。 (我本人系朋友果碗度每样都食左啲,主力都系食番药膳醉鸡果边)仲有杯紫薯奶茶,本来以为系噱头嘢,点知佢味道同口感都混合得唔错,成件事系好夹嘅,唔会有一方偏重咗而导致口味错配,值得一试。
入正题。。。
一句讲晒,唔试你会后悔。