为左去呢间餐厅食lunch,我同同事抵受大热天时暴晒高温都继续去,因为唔去真系会后悔!餐厅环境午市1点松D去到你起码要等1X分钟,因为都几多人黎食,但就算系咁佢料理嘅质素依然保持到Menu本身想去食茶渍饭,点知D饭一早卖晒,只好食面.午餐set除左面同饮品之外,还有前菜同2款小菜选择,可以话系非~~~~~常丰富!茶食套餐$78小菜我选择左柚子煎茶鸡翼同茉香鸡粉丝配溏心蛋.必须要强烈称赞粉丝,首先佢系超弹牙,睇落好油腻,但入口唔会好heavy,加上有粒流心蛋同猪肉,其实只系呢个部分都已经好够饱XDD柚子鸡翼外层好脆又有甜味,虽然唔系好多肉,但都系好香口都有野食下除左呢2款,仲可以选择茉莉花豆腐同香茅姜茶脆鱼块,我觉得豆腐好食D,因为佢够水润之余有好浓郁豆味,微煎嘅外层增加口感,不过茶味唔算突出鱼块加左微酸嘅酱汁之后油腻咁大大下降,不过佢用嘅鱼鱼味唔算突出,所以只可以话合格茶渍面点解会卖得慢过饭,其中一个原因系佢嘅味道太淡,成碗面无其他配料,虽然面本身唔差,但你食足一碗无味嘅面好快会唔想食,茶味都唔系好突出,如果可以咸返D就好好多啦~~抹茶鲜奶DIY $39呢度嘅饮品都有好多特色推介,绿茶

餐厅环境

Menu

本身想去食茶渍饭,点知D饭一早卖晒,只好食面.
茶食套餐

茶食套餐$78
小菜我选择左柚子煎茶鸡翼茉香鸡粉丝配溏心蛋.

茉莉花豆腐 柚子煎茶鸡翼

除左呢2款,仲可以选择茉莉花豆腐香茅姜茶脆鱼块,我觉得豆腐好食D,因为佢够水润之余有好浓郁豆味,微煎嘅外层增加口感,不过茶味唔算突出
茉香鸡粉丝配溏心蛋 香茅姜茶脆鱼块

香茅姜茶脆鱼块

茶渍面

抹茶鲜奶DIY $39
抹茶鲜奶DIY

呢度嘅饮品都有好多特色推介,绿茶控一定要点呢个绿茶latte~绿茶粉要自己搅拌,之后先慢慢加落D奶度,完美嘅双层打卡设计完成!绿茶分开饮的话会带少少自家涩味,不过加落奶度就无呢个问题,唔使落糖已经好好饮~~

玫瑰阿萨姆奶茶 $39
我要强推埋rose latte,一开头我都担心阿萨姆奶茶会好甜,但佢最神奇就系可以调配到有浓浓茶香同淡淡玫瑰花香均匀融合嘅同时,糖度只系轻微,所以饮落唔会好漏,反而好清新!o个层奶泡真心无敌!
玫瑰阿萨姆奶茶

食到呢个时候,正式进入甜品阶段!
比利时窝夫配茶味雪糕 $68
雪糕我地选择左大红袍同培茶,后者好多地方都见过,但大红袍真系非~~~常少见,佢D雪糕奶味浓郁.培茶味道比大红袍鲜明,不过大红袍多一份清新感觉~
比利时窝夫配茶味雪糕

配搭有厚度之余keep得到香脆口感嘅窝夫,甜入心的感觉~~最重要系窝夫唔大件但绝无偷工减料,所以就算切开4分同朋友share依然唔会觉得小气~其实纯粹食个窝夫都好正,飘出阵阵蛋香,上面有些微糖,微甜的味道也不错~

伯爵茶戚风蛋糕
我敢夸下海口,佢系我食过最好食的戚风蛋糕!!!
伯爵茶戚风蛋糕
首先佢厚度已经赢晒,顶头睇到伯爵茶茶叶碎,散发一阵伯爵茶味,而呢份味道都渗透落去蛋糕本身之内,所以入口系伯爵茶味大爆发!

伯爵茶戚风蛋糕

之前唔太喜欢戚风蛋糕系因为觉得佢好干,但呢个中间夹住cream, D cream有奶味又好滑却唔会甜到漏,切一小件捞埋cream一齐食,令戚风蛋糕松软之余又湿润,本来都担心自己食完个午餐食唔落,呢个担心系多余嘅,我同我D同事都仲想再encore呀!!!!!!!!!
午餐
茶食套餐