2023-11-11 1170 浏览
同朋友出尖咀揾野食,佢话想食炸酱面,我地就事但揾间韩国餐厅入啦。呢间餐厅嘅主厨系一个韩国婆婆,待应系一个识讲广东话嘅韩国姨,仲有一个后生靓韩妹,睇落应该真系一家人开嘅餐厅嚟。(收银先生讲广东话嘅,应该香港人😂)我地坐落都见到好多韩国人入嚟食,连露台都坐满,期待值即刻大加分😂朋友点咗个炸酱面,我见到有午餐set,就拣咗个清潭家庭套餐试下,加多一份炸蚝饼。首先嚟嘅炸酱面系一大盆!!份量足够两三个人食😂😂个汁好浓,味道仲要好食嘅。跟住我个家庭套餐都嚟,劲多碟凉拌小菜,足足有8碟!一个餐够两个人食,汤系豆腐大酱汤,条煎鱼唔知咩鱼,净系知煎得香,一d都唔腥。跟住炸蚝饼都嚟,炸蚝饼又唔同我地平时食嘅煎蚝饼。呢到每件都有两只生得好饱满嘅蚝😂点鱼露好夹,系我地食得慢,个底见到少少油,不过都好好食。因为份量太多我地食到尾已经抱住个肚😂估唔到韩国婆婆仲出嚟请我地食甜品😂😂唔知系咩嚟,外皮有少少青味似粉粿,里面应该系绿豆溶嚟,味道唔错😂估唔到乱入可以入到间高质地道嘅韩国家庭餐厅,份量足,够哂家庭风味,韩国婆婆佢地都好nice好有人情味,韩国姨姨临走仲教咗我两句韩文,好搞笑😂

炸酱面

跟住炸蚝饼都嚟,炸蚝饼又唔同我地平时食嘅煎蚝饼。
炸蚝饼

2023-11-07