2007-04-10 1 浏览
2个人其实食打边炉食唔到好多野,不过真系事关英国点会有得食打边炉呀,表妹既然英国返来,就去食啦。点了蕃茄+鱼汤汤底,个鱼汤本人觉得无咩特别,可能系个人喜好问题;另个蕃茄汤底只用茄糕(食得出加左味精,精制而成)同一小旧蕃茄,唔真材实料。食物尚算新鲜,不过无咩特别惊喜;本人认为如果食肆的肥牛质素高,其他食物都唔会差得太远,而谭鱼头的肥牛,可以啦,但唔够滑,其他食物都系一般,无朋友仔讲得咁好味。值得一提,个酸梅汤酸甜适中,味道讨好,可能因为打边炉热热地,饮酸酸甜甜的冻野特别爽。是次2个人食左四百几,以呢个价钱,我情愿选择稻香同有骨气。如果大家都钟意食打边炉,又去开台湾的话,大家可以试下西门町附近,一间叫做天外天的自助式火店,每人港币60多,麻辣汤底劲好味,仲要有生果同雪条任食,我上次去台湾留4晚,食左天外天2晚!
是次2个人食左四百几,以呢个价钱,我情愿选择稻香同有骨气。