2003-11-01
近排深居简出,冇乜点出街食饭。适逢西人鬼节,谂住出街玩下,行经亚士厘道一带酒吧果阵,居然俾呢间小小烧鸟舖仔o既香味引o左入去。呢度舖位好细,顶多坐到十零廿人。地方好「up dup」,地下仲有几滩水渍冇人处理~~成间舖只得一个人做o野,原来佢系个只识讲少少广东话o既日本人,厨司,执台,洗碗一脚踢,做到满头大汗!讲番D食物先。呢度好似日本街头o既烧鸟店咁,主要都系食yakitori,价钱大约$8至$1x一串。我地叫下叫下,唔经唔觉就食o左饺子鸡翼,鸡翼串,鸡颈肉,猪颈肉,多春鱼,牛肉露笋,冬菰等等。烧鸟味道唔错,可以拣汁烧、盐烧、或味噌烧;个人偏爱盐烧,始终比较原汁原味;味噌烧味道有D似海鲜酱,麻麻地。另外仲叫o左冷豆腐,滑一滑,味道唔错。仲食o左个野菜拉面,汤底味道好怪,拉面又好难食,差~~Service方面,日本人其实几有礼貌;但只得一个人做o野实在唔系好掂,漏单之余,执台果阵仲倒泻D汤落我男友条裤度~~唉,唔该快D请番个人帮下手啦!!