餐厅: 小曼谷泰國美食 (教育路)
资讯:

2021-02-17 511 浏览
有睇开小编嘅post就知小编有几钟意食泰国菜🇹🇭每隔几个post都会有一间食泰式嘢食嘅餐厅🤣今次都唔例外,小编好容易比泰国菜吸引到,所以今次都系食泰式嘢🙈本身系想食隔离𠮶间夏捌月💛不过见咁多人排队食就想分散投资,去咗隔离呢间小曼谷食😆座位唔算多,环境同卫生都好一般,不过胜在性价比高👍🏻==============================🇹🇭 小曼谷泰国美食 (教育路) @minibangkok📍 元朗教育路50号兆明楼地下A号舖 ⏰ 星期一至日 12:00 -21:30==============================1️⃣【泰式鲜虾炒金边粉】$50份量都算几多,食到最尾差啲食唔晒🤣颜色偏浅,以为会比较淡味,点知真系偏淡😂不过好彩有青柠🍋可以加落去,酸酸地几开胃🤤金边粉炒得几爽,唔会太湿,又唔会一夹就散,炒嘅时间啱啱好配料有两只大虾🍤几爽口,唔会梅,如果再有多几旧就好啦🙈韮菜同芽菜都系无炒过,个人认为比较生,食唔入口😥(🔥怒食指数:7/10).2️⃣【冬荫猪颈肉汤河】$48睇个汤底以为好辣,有啲淆底🥵原来系虚有其表🤣汤底偏酸,亦多咗一份香料嘅韵味,味道极似正宗冬荫公汤底猪颈肉
座位唔算多,环境同卫生都好一般,不过胜在性价比高👍🏻
🇹🇭 小曼谷泰国美食 (教育路) @minibangkok
📍 元朗教育路50号兆明楼地下A号舖
⏰ 星期一至日 12:00 -21:30
1️⃣【泰式鲜虾炒金边粉】$50
份量都算几多,食到最尾差啲食唔晒🤣
金边粉炒得几爽,唔会太湿,又唔会一夹就散,炒嘅时间啱啱好
配料有两只大虾🍤几爽口,唔会梅,如果再有多几旧就好啦🙈
韮菜同芽菜都系无炒过,个人认为比较生,食唔入口😥
(🔥怒食指数:7/10)
2️⃣【冬荫猪颈肉汤河】$48
猪颈肉唔会太肥,亦唔会好柴,连小编唔太好猪颈肉嘅人都俾佢吸引左,仲有佢唔系普通嘅猪颈肉,系烤过嘅猪颈肉,味道完全去咗另一个层次👍🏻
河粉真系好普通,起码唔会一夹就散,不过河粉唔挂汤,本身又无乜味,无乜特别🤔
(🔥怒食指数:8.5/10)
3️⃣【猪🐷+鸡🐔各1串】+ $23
呢个看似普通但劲有惊喜🤩值得推介!
两只肉都㷈得好入味,食起上嚟唔洗点太多调味料已经好好味
肉质方面完全令我对串烧改观,以前食过嘅串烧系食完都唔知食紧咩肉,但呢个系食得出佢嘅肉味,完全唔觉得佢系冰鲜嘅肉
加上佢个沙嗲酱系自家制,比例调较得好好,食完唔会觉得腻☺️
(🔥怒食指数:9/10)
🔥评分:
环境:7/10