2017-11-25 1478 浏览
知道东大街开左间新既捞面店, 一直都好想试下佢既招牌花胶捞面, 呢个配搭真系未试过, 感觉好新鲜。今日带住两老6点钟松D已经黎到, 估唔到已经有唔少人, 好彩唔使等位 。不过由于店铺都比较细, 6点半已经开始有人起门口等紧。尽管我地三个人坐四人枱, 但最后都有人一齐搭枱😢感觉怪怪的✨见佢个炖汤讲到咁正, 所以叫左两个套餐,感觉抵食D~另外再散叫多个捞面。✨加$38蚊有冰镇南非鲍(1只)👍, 叫左两只试下。侍应亦好好之后帮我地剪开, 可能怕老人家无牙力😝。Size 比我想像中大,价钱算合理。鲍鱼质地弹牙有咬口,又唔会太韧,鲜味之余仲带点酒香,如果再冻D更加正。✨鱼翅炖鸡汤👍:材料非常丰富,有红枣,杞子,瘦肉,鸡脚,鸡肉,鱼翅。味道清甜无味精,饮得出有鸡同鱼翅味,鸡肉仲煲到好腍身。呢D咁冻既天气饮完真系暖笠笠,感觉好滋补。另一款海参炖鸡汤,都有一小旧海参嫁✨花胶捞面:睇相好似好细, 面量比我想像中多,花胶食落爽口带点烟韧,我初初仲以为系腍身同重胶质嫁添。不过本身花胶唔系炆既,主要系靠面头个鲍汁,所以食落无咩味。个人可能比较少食花胶,所以唔系好习惯🤔?反而我钟意个东菇多D,因为好腍好入味😂。
尽管我地三个人坐四人枱, 但最后都有人一齐搭枱😢感觉怪怪的

✨加$38蚊冰镇南非鲍(1只)👍, 叫左两只试下。侍应亦好好之后帮我地剪开, 可能怕老人家无牙力😝。
冰镇南非鲍
鱼翅炖鸡
另一款海参炖鸡汤,都有一小旧海参嫁
花胶捞面:睇相好似好细, 面量比我想像中多,花胶食落爽口带点烟韧,我初初仲以为系腍身同重胶质嫁添。不过本身花胶唔系炆既,主要系靠面头个鲍汁,所以食落无咩味。个人可能比较少食花胶,所以唔系好习惯🤔?反而我钟意个东菇多D,因为好腍好入味😂。不过个鲍汁有少少甜甜地,用黎捞面确系唔错,面质也爽口。整体黎讲我觉得花胶同面两者未能融为一体,唔系好match。

泰式猪颈肉👍: 呢个有惊喜, 闻落已经好香香茅味,肉质爽口配埋京葱同沙嗲汁~真系好好味。
泰式猪颈肉

姜葱安格斯捞面($68)👍: 个汁有d 黑椒,京葱,同姜味,非常 惹味。个牛虽然有d 韧,但牛味浓郁, 加埋D京葱好香口。
牛肉同埋捞面估唔到又几夹, 呢个真系超好食。
姜葱安格斯捞面
✨跟餐仲有生菜一大碟, 色泽翠绿几fresh, 食埋都够饱~~~埋单仲唔收加一
下次一定再黎食安格斯捞面😍
冰镇南非鲍