2007-06-11
6月7日我地既三周年,见之前呢间食评都唔错,好似好抵($198一位),就黎试下!入到去放低d野,隔离美和海鲜档夫妇叫我地出去拣,我地问佢系唔系有$198一位既餐,佢话已经冇左了,系唔系真架?咁算啦!叫佢拣2只细d既濑尿虾,唔系惊佢贵,而系次次食亲大大只既都唔入味,所谓细d既都有手臂咁长。佢叫我地试下象拔蚌仔,蒜蓉蒸,$10只,就要左2只!!!!龙虾,得本地花龙拣,$180斤,老拣左果只$220,我话好似唔够大只,海鲜档老板话我眼阔肚窄,两个人够食喇,哈哈。佢话送白灼海虾同个汤比我地。返入去,见到隔离枱食鱼,好想食,再出去拣,佢拣左条红色石斑比我地,$160,我见有另一条个样好似靓d,问佢果条鱼咩名堂,佢话叫须鱼斑,呢条贵d,好食d既,仲大条过红色果条,佢话$160比我地,当然"lu"饭应啦!入返去同部长哥哥讲我地想点煮:白灼海虾- 唔点豉油,真系腥到入唔到口,点左豉油,好好多;蒜蓉蒸象拔蚌- 同Olivian意见完全一样,可以copy & paste佢果段"象拔蚌好新鲜,就算有蒜茸,仍然不能盖过象拔蚌的鲜味。";掓盐濑尿虾- 唔够掓盐,只虾好鲜味,肉质炒得0岩0岩好,唔会太"林",又唔
白灼海虾- 唔点豉油,真系腥到入唔到口,点左豉油,好好多;
掓盐濑尿虾- 唔够掓盐,只虾好鲜味,肉质炒得0岩0岩好,唔会太"林",又唔会太老;
清蒸石斑- 真系好食到讲唔到野,爽,滑,甜,新鲜,除左本身条鱼靓之外,蒸亦都蒸得非常之好,0岩0岩熟,真系好滑,好正呀~~~~~~~~~~系我地食过最好食又蒸得最好既鱼;
芝士龙虾伊面底- 咦~唔见左D伊面既,部长哥哥话依家再加落去焗就唔好食,不如令灼过D伊面捞黎食,任加伊面,仲谂住咁样唔方好食啦,原来都OKEY㖞,佢系真系焗,平时果D似炒多过焗,佢焗到有D浓浓地,又唔会焗到只龙虾干晒,不过d芝士汁"漏"得滞,相比之下我会钟意流浮山果碟既味多d,龙虾我都系觉得流浮山既澳洲龙虾鲜味d。结果老都系觉得只龙虾真系唔够大只;
送既汤- okey啦
海鲜够靓,煮又煮得好好,服务态度亦都好好,不论系部长哥哥,或系海鲜档两夫妇老板都好好人,佢地仲会走黎问我地d野好唔好食。有sea view,新装修,有个小小露台可以出去,环境唔错。
是次净海鲜$545,加工$202,比想像中平好多。一定会再黎食~~~~