2017-08-11 601 浏览
早几日和男友去到尖沙咀买野,行过见未有人用店面张企位枱,于是就入去买两个挞过下口瘾。我地买了一件原味半熟芝士挞和一件半熟抹茶芝士挞,两款挞既挞皮都是曲奇皮,焗得好香脆,硬度适中,卖相黎讲就一定系原味优胜D,外层金黄色涨涨既样子好吸引,而抹茶挞外层就比较深色亦都冇咁涨。不过论味道既话就各有特色了,真的要视乎你本身是不是抹茶控。先讲原味半熟芝士挞,咬开后看见芝士馅都好足料,芝士味道好浓郁而且不会太甜,呢一间既半熟芝士馅大概系半凝固状既,同我食过既其他芝士挞口感好唔同,呢种口感好绵密软滑,入到口内缓缓化开咁样。。个人而言,味道和口感都系在香港食过最值得再食既一间。而半熟抹茶芝士挞,抹茶味几够重,食多两啖仲有D抹茶回甘,与芝士味亦都颇融合,我觉得两个味道都平衡得唔错,唔会净系食到抹茶味或者芝士味。个馅既质感就同原味差不多,都系软绵绵好滑溜咁,只系由奶白色变成绿色,当然味道就多了份抹茶香啦!吃完跟男友比比分,我自己钟意原味挞多D,男友就钟意抹茶挞多D,各有喜好啦。

2017-08-07