2010-04-12
今日终于都可以一尝 798 Unit & Co 的 Lunch & Tea Buffet,点解会系Lunch & Tea?因为佢真系一个可以比你坐响度食足几粒钟嘅磨烂席buffet!只要比 $98+10%,你就可以从中午 12:00p.m.食到 5:30p.m.(If you can!或且有人可以,but not me!)相信尼个真系可以算系全港最平、时间最长嘅buffet了!话说老公大人竟然唔介意同我哋走出尖沙咀食餐饭,预祝佢嘅 birthday!(老公Happy Birthday!)于是我又可以去上次上网 serach倒嘅798 试一试佢系咪真系咁食!因为就算你有几平、时间有几长,D 食物唔好食嘅话,都系嘥鬼气嘅啫!不过讲到明先,佢哋嘅 buffet只系比张纸你 tick order嫁咋;而且选择唔多,主菜得 20款(其中一个仲系餐汤),而甜点方面亦系 20款(其中一个系雪糕)。雪糕有两款,味道应该系视乎厨师而定嘅!今日就系:香茅同姜,但后来 last order时,佢比错咗姜味仔仔;而香茅又无晒,所以咪比咗个海盐我哋。哗!痴鬼线嘅!个 waiter仲话味道唔错?!简直好似放咗 D
相信尼个真系可以算系全港最平、时间最长嘅buffet了!
waiter仲话味道唔错?!简直好似放咗 D盐落口咁!咸到ㄚ!(阿厨师先生点解会
有 D咁烂嘅 idea呢?)除咗海盐D咁独特嘅口味我同仔仔都接受唔倒之外,香茅就
好好味,佢有点柠檬嘅酸味好正!A!佢真系雪糕嚟嫁,唔系雪葩!其实个姜味都
OK ㄚ,又唔会太辣,不过仔仔唔钟意镇姜味啫!Hey child……
至于主菜方面,每一个人都可以点一个迷你和牛汉堡,老公话连埋蕃茄食就好 D,
仔仔就话味道 OK!而我哋一至都赞嘅有:茴香小羊扒、烧猪扒配薯蓉、焗芝士通粉
、香辣蕃茄意大利火腿长通粉、乡村煎肠及风干火腿蜜瓜卷。虽然羊架有点骚
,但很嫩滑,好味。烧猪片入味之余又够嫩滑,正!两个通粉以芝士最香,但亦较漏,
而通粉则非常弹牙!另外,煎肠仔是白色的猪肉肠,好食归好食,但系味道较咸。
反而风干火腿是人所共知很咸的,他们却醒目地切到非常非常薄及少块;再包住
薄片哈蜜瓜,虽然无蜜瓜咁甜同淋身,但是因为有哈蜜瓜的微甜和爽,所以食落去
个口感都唔错嫁!
另外,我同老公都钟意少少辣的墨西哥烩鸡薄饼,佢野味得嚟又够薄身,食多件
都唔会漏。酸酸的靑柠小八爪鱼,爽口又醒胃,最啱系食完 D较漏嘅野之后,用嚟
清清个口。查实个宾尼廸水煮蛋英国松饼,本来都唔错嘅!个蛋滑得嚟又有蛋汁漏
出嚟,啱晒我!不过佢衰在个蛋无味,如果放 D盐,就prefect嗱!香辣炸鸡粒虽然
系好香口,但点解会冻嘅??唔通我哋太迟嚟到?!(成 3:45p.m.先去到)佢哋又
或且太早炸定晒?!
A!我要大赞嘅系野菌酥角,佢香口得嚟又够酥脆,好正嫁!你一定要点嚟试试!
甜品方面,因为我哋太迟先至去,所以我和仔仔至爱的木糠布甸、芒果布甸、
tiramisu同焗软心朱古力蛋糕都无晒啰!可惜可惜,唯有下次啦,反正佢哋 D野又
几好味!算啦!我哋无 book位都仲有得食,已经算好好彩!唔知系咪仔仔之前食
得劲多小忌廉泡芙,所以佢钟意嘅合桃朱古力蛋糕(brownie),都只系食咗1粒啫
!我就觉得细细粒嘅 brownie好 prefect,因为佢 fit 晒D想食,但又怕漏嘅人(我)
!一口一粒,very good!
而最古唔到平时唔钟意食椰丝嘅仔仔,怕漏嘅我同老公,一家都钟意食香柠椰丝棒
,又甜又酸好好味呀!建议怕漏朋友两个人share一条。我自己要赞嘅系香蕉拖肥批
,又滑又香,好 O嫁!
今餐三个人又食到撑住个肚,又好味又抵,我同老公仲饱咗成晚,搅到晚饭都无食
添!埋单都只系 $323.4乍!
呀!每人仲包个 drink添!有 juice饮嫁!我个咖啡都 OK,但老公就话个冻柠茶太
甜㖞!嘿 D 网上嘅comments成日话尼道 D service 差,我就觉得佢哋虽然无乜笑
容,又唔系成日加水,但大至上都 OK呀!我会再去啰!
By the way,佢哋虽然系楼上舖,但佢哋有个小小嘅户外露天位置提供比烟民方便
方便嫁,咁一众烟民唔洗走上走落啰!