2024-07-16
📍 阿叔泰面 ASOK Thai Noodles🌍大围积信街31-51号安信楼地下Q号舖 Shop Q, G/F, On Shun Mansion, 31-51 Chik Shun Street, Tai Wai📝整体评分:9 /10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝虽然好近大围地铁站,但位置比较隐僻,唔系咁岩经过都发现唔到咁正泰面,特别系佢啲小食,大件夹抵食!▸ 阿莱烧猪颈肉 ◂$68 ✿ 唔知系咪全港最抵食,但一定系我食过最划算最好味嘅烧猪颈肉 !食亲$80—100价位,呢到平D仲要份量Double。咬落去香浓香茅味,十分焦脆爽弹,劲厚身,必食!!!!▸ 肉碎生菜包◂$68 ✿ 自家味道生菜包,清新嘅青柠郁香,肉末比较细碎,好有肉汁,不过用左炸干葱就无鲜干葱咁香口。▸ 泰式椰子鸡汤面◂ $68 ✿ 之前去泰北旅行一试难忘,香港比较少见,,呢家竟然有!椰子鸡汤同冬荫功基础一样,加入椰奶,令汤头顺滑香甜,带阵阵鱼露味。▸ 冬荫功汤面◂ $68 ✿ 冬荫功既有南姜和柠檬叶的香,浓郁开胃,辣得起劲,酸到醒神,味道猛烈~ 鱿鱼鲜好弹牙,估唔到仲保留到鲜味!
🌍大围积信街31-51号安信楼地下Q号舖
📝整体评分:9 /10