2019-09-11
The Ultimate Beef Tasting Experience坚系实致名归 下个月生日朋友请食饭,因为最近ketosis减肥中,所以可以丧食meaty野! 咁佢好好咁带左我去阳明山庄间Georges食牛.. Wahhhh!!! 真系好味到不得了.. 首先, 讲环境 因为系private clubhouse, 环境好’是正’, weekdays我星期二去只有4枱 啱哂我地谈心密密针! 因为只招待会员, 好彩佢有张AE白金卡先有得book台. 同埋最重要我放工系中环过去只系15分钟, 仲要有free parking.. 绝对do-a-ble! 第二点, 超级’牛’!! 因为佢系新opening而家做紧既系tasting menu. 店员介绍餐厅系Japanese-western既fusion, 以食牛为主. 果然, 一啲都无令我失望. 前菜系海胆同Yuba日本腐皮做既开胃小菜. 海胆一啲都唔马虎!! 明显地见到真系layer by layer, Yuba之前Uni再Yubi再Uni. 最顶级既系面头有少少wasabi sauce, 冻上… 超好食既呢...... 第二道刺身系白鱼
Japanese Yuba and Sea Urchin
第二道刺身系白鱼两款, 本小姐唔系好食鱼 所以评论唔能够作准 但友人话好鲜 有淡淡既鱼香 不错不错
Seasonal Sashimi
之后就系面头系配置左sour cream既Prime Steak Tartare. 有住淡淡既牛肉香, 加埋sour cream一齐食 有’溶入口’既感觉。个Tartare系配Truffle fries既, 好多时系出面人良既truffle fries一系好’辣口’,一系啲truffle多到好似漏gas咁,但今次真系啱啱好! 唔会好漏,都唔会好难放入口
U.S. Angus Prime Beef Steak Tartare with Truffle Fries
跟住就系万众期待既dry aged beef na! Serve左分别30日/45日既prime同sirloin, in medium rare. 友人最喜欢45日Sirloin因为真系好浓牛味, 外面burnt burnt地但内里仲系好鲜嫩既; 但相反我prefer30日多啲,因为45日太’牛’喇. 30日既Prime已经好足够我既beef craving
Dry Aged 30 and 45 days U.S. Angus Prime Beef
Sukiyaki都系我最期待之一. 因为小妹真系好喜欢食日本牛, sukiyaki都系最爱之一. Georges其中一个特别之处佢系唔系用生蛋,而系温泉蛋去’点’牛,估唔到蛋味系更加浓郁! 用生蛋系滑,但块牛够靓既话,其实用呢个温泉蛋都绝系一个perfect match!
Miyazaki Beef Sukiyaki
师傅走出来煮个下真系好滚动 因为佢介绍哂点解要用雌牛(因为肉质会再嫩啲) + 点解唔落咁多糖 (要迎合番香港人口味) + 用日本白云女皇米 (sorry最近ketosis紧无食饭lol) + 佢个secret sauce blah blah blah.. 感觉好亲切, 食到劲开心haha!
Miyazaki Beef Sukiyaki
跟住系烧肉拼盘! 有’yip’好左既Tenderloin + Sirloin + rare cut (ute). 我个人最喜欢Tenderloin... 每面我burn20秒, 刚好都系劲juicy同浓浓牛味!! Sirloin同rare cut无’yip’到,只系点少少salt已经好正! 但我始终都系喜欢偏甩少少既内, chewy既ute + sirloin就比哂友人食噜 (系,无错我食唒4片Tenderloin lol)
3 kinds of Grilled Wagyu
最后就系super refreshing既Lemon Sorbet. 扮哂野做粒lemon好可爱. 友人拣左个chocolate cake, 超浓dark choco! 唔会甜食到咳咳haha. Overall真系好牛,好好味!!!! 一次过满足哂你n个愿望 最可惜既系我揸左车,唔可以饮佢既wine pairing… 下次一定要再食再饮!!!
Chocolate cake
Lemon Sorbet