2020-11-22 3934 浏览
朋友话出黎打边炉,大鸿辉入面上上下下几间店都试过,唯独小肥羊未去过,就试下佢吧。五点半黎到,餐厅貌似刚营业,店员还在进餐,可能阻人食饭,店员态度都几晦气,我明嘅。拣了$158/位的餐,店员大大声叫入厨房(?)话$185个餐两位,即时黑人问号,个价钱?不过店员个态度咁样,就废事问咁多。后来计一计,$158加假期$10,再加埋一就系$185,我估店员系讲紧final埋单嘅价钱,应该系。店内装修同摆设都有点年代,枱上的纸巾盒已完全退色,而且上面印著全盛期的分店地址同电话,而加得返一间都几唏嘘。自助区不算十分多选择,不过主要黎食羊肉,呢度啲都系点缀啫。酱料区一般有的都有,ok啦,最正系有麻辣料可自行为汤底加辣。汤底拣了蕃茄汤并麻辣汤,呢度双并锅不用额外加钱。蕃茄锅茄味挺淡,麻辣汤就较出色了,又麻又香,不过比起多年前国内食的味道还是稍逊,大概是要迎合港人口味吧。先来个混酱,加了生蒜,麻油,腐乳酱,芫荽,辣椒等,够晒香口。每位送一件蒙式焗羊鞍,呢个好好食,羊肉连一点点羊脂烧得甘香,孜然粉调味刚好。呢个餐包三款羊肉任食,分别系铿锵玫瑰,名羊四海同羊帆起航,但店家一次过上,所以都分唔出边碟系边款,哈哈

自助区不算十分多选择,不过主要黎食羊肉,呢度啲都系点缀啫。
呢个餐包三款羊肉任食,分别系铿锵玫瑰,名羊四海同羊帆起航,但店家一次过上,所以都分唔出边碟系边款,哈哈,我估呢个红色啲嘅系玫瑰?
羊肉第二款
羊肉第三款
自助区攞的墨鱼滑同羊肉滑,前者几弹牙唔错呀,羊肉滑食落有啲似山竹牛肉,不过带点羊酥味,都几好食。
各式蔬菜,丸类等,自取区都refill得好密。
甜品有炸芋丸同椰汁糕,甜甜地ok啦。

个餐仲包肥牛片,猪肉片,鸡件,鲩鱼片同生虾,但除左第一转迫你一定要后我地都无encore了。

另外饮品柜内只有汽水,同一个大壶的五花茶,用不透明的容器盛著摆在不显眼的地方,哈哈,无乜信心饮用。

二百蚊唔使可以任饮任食,其实都抵嘅,作为爱羊之人都希望佢可以经营落去。
2020-10-26