2017-09-28
久闻「华嫂冰室」大名,但元朗总店远到唔知点去,虽然观塘都有,不过又系要行一段路先到,所以一直都未食过。近日竟然系湾仔开分店(真系港九新界都有地盘),咁就二话不说系试业期间试试喇。等左15分钟有位坐。坐低后一次过点晒所有食物,有通粉有包,最先上的竟然系鸡翼猪扒番茄汤通粉($50),一放上来已经闻到好香番茄味,香到连相都未影就饮啖先,果然好浓郁,有番茄香甜但又唔会酸,浓稠度都刚刚好,配通粉分外夹。猪扒系出乎意料咁腍,腌得都好够味,一碗仲有3-4大块咁多,非常有惊喜。而鸡翼亦卤得好入味,不用花力咬就已骨肉分离,一样出色。呢碗果然系最人气的面点(通粉)。再来就系招牌芝士咸牛肉蛋猪仔包($22),猪仔包轻轻烘过,面头有少少脆,带点甜,配里面咸的馅料好有化学作用。咸牛肉、芝士、煎蛋都系普通之物,但加埋一齐就配合得好好,咸香、蛋香共冶一炉,同样好食。讲到最signature当然唔少得招牌菠萝包($20),面包面香脆微甜,夹番茄同煎蛋系几得意,又咸又甜又带点清新,但未至于好出色,而因为我一次过点的关系,最后先食呢个包,块牛油已经溶晒,所以只feel到牛油香,冇左个质感。本来好奇想试试冰花奶茶,点知卖晒
本来好奇想试试冰花奶茶,点知卖晒,咁就转叫樽装奶茶($22,如果跟面点有半价)。入口都好顺滑,茶味够浓,唔会太甜,都够冻,做得相当唔错。
其实湾仔呢间新店有样其他店冇的餐点,就系鲜油砂糖猪仔包,但今次冇quota了,唯有等下次,再encore多次番茄通粉。