2019-12-12
平时晚饭好少拣中菜,不过有日同事话我知玉桃轩嘅片皮鸭唔错,而且做紧特价,另外,晚饭都可以order古法千层糕,所以决定一试。7点去到铜锣湾玉桃轩,环境宽敞舒适。片皮鸭嘅鸭皮好香好好食,两个人食份量都几多,饼皮望落少但其实岩岩好。皮和肉的比例岩岩好,鸭皮酥脆,唔太肥,食落每一啖都充满鸭油香,配上青瓜丝、京葱丝及酱汁和饼皮一起吃,真系好好味!开头谂住食个片皮鸭未必够饱,所以order左一个小食,蒜片牛柳粒。呢份牛柳粒煮得几香口,而且蒜片嘅味道都好香,令到全碟嘅小食都变到好惹味。我系为左古法千层糕而黎食,以前细个饮茶时必叫,但宜家已经好少地方可以食到。难得比我揾到,当然一定要叫喇。蛋黄千层糕令人满意,甜而不腻,就算吃饱也忍不到口。最后再加左个椰汁百合炖雪蛤,雪蛤本身冇味,椰汁味道清香,有莲子同多旧雪蛤够多料。