2022-12-21
每次去亲观塘,其中一间会心思思想去嘅餐厅就系京馔。咁迟收工喺附近,所以就去咗食。平日我主打嘅菜式系菜肉云吞同埋嫩鸡煨面,今日同埋朋友一齐食,所以可以叫多两样,我哋就拣咗桂花糖莲藕同埋上海粗炒。桂花糖莲藕我本身以为系就咁莲藕加桂花糖,点知原来佢系会将每一嚿莲藕都炸过先再加桂花糖浆,揸得非常香口,加埋桂花糖浆真系好好食。不过本身我唔食得太多炸嘢,如果唔系清碟都得。菜肉云吞一如以往水准,皮薄馅靓。我钟意嘅菜肉云吞菜肉比例系菜多个肉好多,而佢亦都完全符合我嘅要求。清汤亦都唔错,如果唔系我要饮晒嫩鸡煨面嘅鸡汤,我都会饮咗呢个汤。嫩鸡煨面亦都系符合水准之作,鸡汤浓郁,杯面会得够入味,绝对唔系出面好多地方嘅汤还汤面还面。上海粗炒都好味,水准正常,未至于好多年嘅会面同埋菜肉云吞咁好,但系都系合乎水准。