2023-03-24
今日去咗我最爱嘅台湾餐厅,见到餐牌好多咗好多新菜式,所以就同男朋友叫咗好多嚟试下。之前一直去开第二间分店,第一次来到九龙湾分店,装修好靓好文青,墙身仲有茶叶用嚟做装饰,好特别,我哋首先分别叫咗两个套餐:盐酥排骨肉燥饭 盐酥排骨好大块,啖啖肉,外皮炸得好酥,排骨都几厚。好容易咬,一啲都唔会韧,调味都适中。配埋肉燥饭啖啖肉超邪恶超好食。古早杏饱三杯鸡配肉燥饭见到呢个又有鸡又有菇,当然要试下啦。上枱嘅时候好精致,有个迷你火仔,会热住啲鸡,所以食落口嘅时候会好嫩,杏鲍菇超级多汁,调味好鸡肉都好嫩滑樱花虾鱼汤浸娃娃菜 娃娃菜比较细块,浸满浓浓嘅鱼汤好好食台式卤味拼盘 呢个卤水拼盘同样好足料,有糖心蛋 ,牛肚,牛展,牛腩,鸡翼等等,好入味 樱花虾花枝饼 呢一个樱花虾花枝饼 ,入面啖啖肉,都食到粒粒花枝, 好惹味金萱鲜芒果奶盖冰 出乎意料超好饮,原本以为应该会好甜,但系结果甜到好适中,超级清新,奶盖奶味都几浓,上面仲有芒果畀你食脆脆黑糖珍珠鲜奶 呢杯饮品完全可以同出面台式饮品舖比, 黑糖味好浓 ,上面嘅脆脆口感好丰富, 又唔会太甜。叫套餐仲会有包埋甜品我就拣咗窝夫同埋珍珠奶茶雪糕,𠮶窝夫系𠮶只牛角包
盐酥排骨肉燥饭
古早杏饱三杯鸡配肉燥饭
樱花虾鱼汤浸娃娃菜
娃娃菜比较细块,浸满浓浓嘅鱼汤好好食
台式卤味拼盘
樱花虾花枝饼
呢一个樱花虾花枝饼 ,入面啖啖肉,都食到粒粒花枝, 好惹味
金萱鲜芒果奶盖冰
脆脆黑糖珍珠鲜奶
叫套餐仲会有包埋甜品我就拣咗窝夫同埋珍珠奶茶雪糕,𠮶窝夫系𠮶只牛角包压成嘅好酥脆,珍珠奶茶雪糕上面都有粒珍珠,大大大满足