2017-08-09 1039 浏览
有一段日子冇去食上海菜,今晚忽然好想食小笼包!上Openrice search咗一阵,见到乐天皇朝喺青衣城开咗分店,于是就过咗黎开餐七点几钟黎度,门口已经企左啲人喺度等位,好在都唔驶等好耐,而且餐厅附近都好多铺头,等位嘅时间都唔会闷!入到去之后,发现呢间乐天皇朝都几多坐位,唔怪得人龙可以消化得咁快!餐厅新装修,新净又光猛,感觉唔错。餐牌同其他乐天王朝系一样嘅,排队嘅时候我哋已经谂咗食乜嘢落单之后,我哋就一路食兜花生栗子,一路等食物。呢兜花生栗子卖相虽然一般般,但其实几好味,两样嘢都煮到好软熟。好,先黎一个芝麻酱油麦菜!卷起来嘅油麦菜口感好爽脆,配油麦菜嘅芝麻酱味道特别,咸咸甜甜咁,令人非常开胃!后来侍应见我哋兜芝麻酱差唔多点完,仲话可以添加跟住就到赛螃蟹呢个𩠌差唔多食亲上海菜都会点,炒蛋口感滑溜,整穿蛋黄以后,蛋汁溶化喺蛋白入面,好睇又好食然后,今晚点左我哋两个人好少点嘅松子桂鱼,因为份量唔少,次次都怕食唔晒会浪费。松子鱼𠝹咗花,外型美观;口感松脆;味道酸酸甜甜,好食到停唔到口(不过真系几大碟!!)今晚,当然唔少得要食一笼我朝思暮想嘅小笼包小笼包皮薄饀靓,而且入边有满满的汤汁,味道鲜甜
有一段日子冇去食上海菜,今晚忽然好想食小笼包!

餐牌同其他乐天王朝系一样嘅,排队嘅时候我哋已经谂咗食乜嘢

好,先黎一个芝麻酱油麦菜!
芝麻酱油麦菜

跟住就到赛螃蟹
赛螃蟹

松子鲜果桂鱼

(不过真系几大碟!!)

今晚,当然唔少得要食一笼我朝思暮想嘅小笼包
招牌原味小笼包

小笼包皮薄饀靓,而且入边有满满的汤汁,味道鲜甜!呢度嘅小笼包质素令我非常满意!
(其实我哋上次喺旺角嘅乐天王朝系食招牌彩色小笼包嘅,但贪新鲜试过一次之后,发现原来我始终忠于传统,都系钟意原味嘅小笼包。)

食到差唔多饱,今晚决定唔叫主食,只点一盅清炖鸡汤同埋一客馒头。

鸡汤颜色清澈,但味道却唔会淡而无味,系一兜足料但唔会过度调味炖汤
清炖鸡汤

炸馒头颜色金黄,外脆内软,食起上嚟脆到卜卜声,点埋炼奶一齐食真系非常滋味!,
炸小馒头

最后,当然要叫一个甜品
姜茶芝麻汤圆

姜茶汤圆一碗三粒,姜茶不是太辣,汤圆柔软烟韧,甜度适中

今晚从小食到甜品,样样都几好味,饱到捧著肚子走,身心都好满足
2017-08-08
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
芝麻酱油麦菜