2023-08-09
比大陆餐馆有过之而无不及的香港酸菜鱼!Okay, 我承认我唔算食过好多好多餐馆的酸菜鱼,但真系好食的我一定食得出,今次同朋友喺湾仔附近行完街,大家都好想食酸菜鱼,就揾左呢间食评唔错的酸菜鱼餐馆,一坐低就畀佢set餐具吸引,灰色渐变白色再变粉红色的餐具,一睇就知老板应该系有taste的人~讲番正题,餐牌得一款酸菜鱼,叫“老坛酸菜鱼”,分“例”同“大”两种size,因为我地都有叫其他野食,所以叫左个例牌size,店员一放低个大碗,吓亲,咁大兜都叫例牌?!鱼片的份量至少比一般餐馆的例牌多三分一,讲完份量,味道当然先系最紧要,我早一个月先喺深圳食左间出名酸菜鱼,而呢间酸菜鱼真系拍得住大陆的,甚至有过之而无不及,鱼片滑,多肉,花椒味够香,竟然仲有粗薯粉喺底,同枱朋友个个都食到lum lum脷,赞不绝口,真系无乜几可喺香港食到同级的酸菜鱼!我地仲叫左“茶树菇爆炒猪颈肉”,我以为一般茶树菇净系会用来煲汤,点知原来用来炒𩠌都咁好味,佢比一般菇有更浓的菇味,口感亦都好扎实有咬口,配合带点油香的猪颈肉,如果唔系本身叫左个炒饭,净系呢碟𩠌都够送两碗白饭~我地就系叫左呢个“川馆炒饭“,其实佢好简单,但简单得来
我地就系叫左呢个“川馆炒饭“,其实佢好简单,但简单得来够清淡,配合同枱比较重口味的酸菜鱼同猪颈肉,佢的清淡更显重要,你当然可以简单叫碗白饭,但如果你唔想净系食白饭咁寡,呢个炒饭就啱晒,几粒青葱花,午餐肉,炒到粒粒分明而不油腻,其实好唔简单。