2021-11-07 57 浏览
唔知系咪天气开始转凉舒服咗,中环夜晚好似多咗好多人出来吃饭,路过Check In Taipei见到佢门口贴住鱿鱼游戏的图案,咁潮啊!跟上潮流!!梗系食佢啦,人多了等了一阵先有位招牌牛肉面系我次次都必食的,而且要配刀削面先系最好食!牛肉汤一如既往的香浓,牛展炆到好入味,虫草花脆脆的增加口感,食完半只流心蛋觉得腻再饮啖牛肉汤刚刚好,我最爱的刀削面虽然系厚厚的一大条,但系竟然可以又滑又烟靭,超级有口感!见到猪软骨鲨鱼骨豆乳汤之前好似冇见过,唔通系新出?见到佢贴咗个赞字,当然要试吓!豆乳汤明显冇牛肉汤咁浓味,系一种清新嘅感觉,有微微的豆乳香。猪软骨份量挺多,很大的一块 ,炆到比牛展更淋,简直入口即溶。最后点了鲁肉伴台湾A菜,A菜应该即系油麦菜,菜包持爽口,上面的鲁肉粒很软绵绵的,见到鲁肉粒是一半肥肉一半瘦肉,就像迷你版的五花腩一样,配上油麦菜一齐吃,增加菜的口感同味道!食完好挂住台湾

食完好挂住台湾
2021-11-04