2018-03-14 36 浏览
早排惊蛰打小人,就陪左一个鬼妹仔朋友去铜锣湾鹅颈桥见识见识,虽然,我地最后都冇亲身体验,但都系一个相当唔错嘅经验!见识之前,梗系要医饱个肚先啦。今次就同咗朋友去登龙街揾食,原本仲烦紧食咩好。点知去到就见到平时大排长龙嘅霸吗冇咩人排队,就即刻有决定,要食拉面!虽然,出面冇咩人等紧位,但入面依然好多人,但好彩上菜速度快,唔洗等太耐。我就拣咗我最爱嘅炙烧豚肉味玉拉面,炙热豚肉大大块,脂肪同肉嘅分布一层层,食落就唔会好油腻,炙热嘅煮法令到豚肉嘅表面会带有少少香脆,但肉汁亦唔会流失,仲保持到滑嫩;而糖心蛋就系我嘅至爱,一定不能错过!糖心蛋系原只上场,唔似一般铺头咁切开一半先上碟,可以比我慢慢食,又唔惊啲糖心蛋黄流哂出泥!依家午餐仲有小食优惠,加多12蚊就有多碟炸鸡或饺子,好抵食!而今次我同朋友就拣咗饺子,一碟有五只饺子,五只饺子有一层薄薄嘅脆皮连住,饺子皮香脆可口,饺子馅料系韭菜猪肉,份量啱啱好。最后,我偷食咗小小朋友嘅期间限定,特浓鱼介鱼干豚肉拉面,拉面嘅汤底多咗啲鱼鲜味,但又唔会太腥;鱼干唔算太硬,又唔会好咸,啱啱好。