2018-08-21 261 浏览
最近念念不忘上次去潮洲食既潮菜,返到香港都忍唔住口要再揾啲潮野食下,于是乎寻寻觅觅终于揾到间有返咁上下既打冷食下一去到门口便知龙与凤啦,先唔讲佢明显系间老字号,去到有位姐姐带我地行匀属于陈仪兴既三间舖,间间都爆哂棚,好生意到咁,又岂会中伏?!呢位师傅好pro睇住佢两三下手势就斩好哂拼盘既料,碟碟新鲜热辣仲出哂烟,下次一定要试!好多潮州打冷必叫菜色,绝对唔野少!食潮州野有时都难免系煎炸野多,叫定个王老吉先!先黎个春菜,友人身为潮州人,都对呢个春菜赞口不绝!菜够哂稔身,一啲渣都无,劲易咬,岩哂啲老人家食!入面仲放左啲煲稔左既烧肉,成件好香好好惹味普宁浮豆腐绝对系潮州经典菜色,但系要做得出色一啲都唔容易!坊间既炸豆腐啲炸粉放耐左系会硬到爆好难咬碎,入面既豆腐又会有渣。但系呢一间野既普宁炸豆腐好出色,出色在于佢既炸粉系岩岩薄薄地贴住旧豆腐,所以做到外脆内嫩滑,好考功夫!加上再点埋盐水韮菜,好香好正,食多多旧都唔觉热气蒜香骨看似系无咩特别,但系肉一咬就可以同骨分开绝对唔容易做到,有炸蒜加上少许南乳味再点埋陈醋好开胃好岩送饭最后个避风塘炒蚬深得我心!蚬粒粒厚肉兼juicy,冇沙,仲要超级入味,炒得

好多潮州打冷必叫菜色,绝对唔野少!

食潮州野有时都难免系煎炸野多,叫定个王老吉先!
招牌春菜

普宁浮豆腐

蒜香骨

避风塘炒蚬

最后个避风塘炒蚬深得我心!蚬粒粒厚肉兼juicy,冇沙,仲要超级入味,炒得好香好有四川麻辣火锅既味

重点系坐近收银姐姐招呼好周到好热情,不停介绍啲野食比我地,又话我地知边样系特色菜,仲想送个甜品比我地,好有人情味!可惜我地真系好饱唔想浪费
下次一定要叫一大班人黎试匀哂佢地既名菜!
招牌春菜
普宁浮豆腐