2010-05-21 20 浏览
原来一直无对新大寿写过任何食评,有懊悔!光顾左3年多4年,耐唔耐都会去,全因食物种类唔少、有d系家庭风味、虽没有靓靓装修,但有著一份简单及亲切,丰剑由人。 准山渍:准山系有益食物,质感爽脆,炒得入味兼带轻微辣味及洒上芝麻,每次必食前菜。 海胆寿司:有北海道或普通海胆任君选择,但个人觉得比贵$20都要食北道既,味道香浓得多。 鸡泡鱼干:烧得太干,是晚失准之作。 串烧牛脷:刚刚相反,好似无麦烧过,缺乏香味之余,牛脷太簿,缺质感,是晚失准之二。 板压靖鱼寿司:靖鱼加醋腌制过,酸酸既,夏天必食醒胃菜!今次有新意思,多左一旧少甜糕点,面上有士多啤梨汁。酸靖鱼加上少甜糕点变成味觉新刺激,好正! 小池鱼南蛮渍:第一次食,汤底尤其清香,感觉新鲜。 饺子:自家制,每只饺子都包得非常饱满,皮软,内里绝大部份系菜,只有好少量肉碎,食落好 juicy,系个人认为系暂时食过既日本饺子中最好味既,所以每次必食。 软壳蟹牛油果寿:无谂过果份量咁大,好似一条肥毛虫咁。卖相可爱,味道ok!服务:亲切,友善。但不要期望纯日本式既礼节,因为服务员全部都系香港人,相对偏向港式。环境:简单、没有漂亮既装潢,但平凡正系佢既特式。

鸡泡鱼干:烧得太干,是晚失准之作。

小池鱼南蛮渍:第一次食,汤底尤其清香,感觉新鲜。

环境:简单、没有漂亮既装潢,但平凡正系佢既特式。

准山渍
右边:北海道海胆