2021-05-10 2180 浏览
早几日系土瓜湾附近收工, 好想食拉面, 就search下附近有咩选择,揾到隔2条街有间“鸣虎” 好似几有feel既拉面店咁,就去试下啦.始终旧区, 比起旁边的老字号店,未去到门口早几个铺位已经见到比较抢眼既门面, 大大只红灯字”鸣虎”,一碗拉面无论由配料、叉烧、拉面、汤底、紫菜,每一样都好重要!!叫左两款拉面,一望餐牌,最吸引我就系鸣海老,虾+樱花虾粉+猪骨汤,食拉面第一个动作紧系饮啖汤先啦~汤底有点蒜粒,又香又浓,店家秘制酱汁加每日新鲜熬制猪骨浓汤,做晒隔油嘅程序,饮落个汤完全唔油腻,就系啖啖香浓既猪骨浓汤味加樱花虾既香,呢个配搭,完美!呢间拉面店店家系用上博多拉面,相当适合挂汤。另外就叫咗个黑鸣虎,其实就系博多黑蒜油,一样都香浓既猪骨汤底加埋够晒惹味嘅黑蒜,一样系浓汤之选,每啖拉面都可以挂住浓浓嘅汤底。叉烧 ,肥瘦厚薄适中均匀,每块叉烧都一定用火枪烧过表面,逼出甘香既油脂,系我钟意既拉面叉烧!芝麻鸡翼卖相靓,炸得够脆,胡椒味好香,肉嫩,做得出色!下次一定再叫!肉饺子都系基本白菜猪肉馅,煎香得来馅料有肉汁。
揾到隔2条街有间“鸣虎” 好似几有feel既拉面店咁,
就去试下啦.
始终旧区, 比起旁边的老字号店,

呢间拉面店店家系用上博多拉面,相当适合挂汤。
肉饺子都系基本白菜猪肉馅,煎香得来馅料有肉汁。
2021-04-15