2021-02-24
千之味系一间平价日式小店,呢一年仲扩展到有6间店,好多人争住惩罚佢哋🤣 真系又平又抵食💛 所以我哋其实已经食过无数次,由午餐到散叫、寿司拼盘,以至抗疫餐,好多款都食过,仲食到做咗VIP😆🙊 今次就先介绍我哋食得最多嘅两款午市定食啦😋 其实抗疫餐同午市定食嘅份量差唔多,不过午市定食就会多咗沙律、是日卷物同小食,两个餐都会跟一包/罐饮品。•🥢 双色三文鱼丼 正常嚟讲双色三文鱼丼系有3片三文鱼刺身+3片火炙三文鱼,不过图中就系我哋经常嘅叫法:转全火炙🤤所以就总共有6片火炙三文鱼😝 因为火炙三文鱼真系正好多架~火炙咗嘅三文鱼比刺身更有油香,加埋沙律酱同蟹籽,捞饭真系一流!😍😋 佢哋嘅饭系寿司饭,有少少醋香,又唔会太淋,整体都唔错~ 套餐嘅沙律菜都几新鲜,加埋啲柚子酱油,酸酸地几开胃👍🏼 不过小食同是日卷物就比较一般~•🥢 烧汁牛肉饭 烧汁牛肉饭系我嘅第2最爱,如果𠮶日唔想食生冷嘢就会拣呢款😛 牛肉份量好多,而且肥瘦都几适中,不过水准有时唔稳定会有啲嚡~洋葱亦都煮得好甜好淋,入晒味😋 牛肉汁稍为偏咸,不过配饭就啱啱好。牛肉饭定食可以拣配厚烧玉子、温泉蛋、是日卷物或者枝豆,我通常都会拣温泉蛋,因为
🥢 双色三文鱼丼
🥢 烧汁牛肉饭
牛肉饭定食可以拣配厚烧玉子、温泉蛋、是日卷物或者枝豆,我通常都会拣温泉蛋,因为捞饭食会无咁干🤣