2024-01-04
久违了香港冬天,突然间好想饮一口热腾腾的肉骨茶,当然要去大角咀最强马来茶室食返餐,装修格调同马来西亚常见的茶室好相似,几有怀旧情怀每次佢一定会点佢哋嘅肉骨茶,无限添饮一定够喉,马来西亚式肉骨茶汤底颜色较深,入口甘香药材味唔会太浓,用上十多种香料煲3至4小时,并跟随古法加入多种食材,饮完觉得好暖胃,我们只有两个人,所以点了价钱相宜的细渗($88),肉够淋份量好足够椰香南洋烧面包($34)每一次就算几饱都会点,甜甜地的烧面包,外脆内软加埋块牛油真系几好食蛋黄奶油劲量鸡扒出前一丁($68)其实除咗平时常见的马来小食,呢一款捞丁都好推介,蛋黄酱汁有少少似马来咖喱风味不过唔辣,但系比较creamy,加上煎香的烧鸡扒和出前一丁,食完好满足-罗汉果菊花茶-柠檬薏米水饮品选择,除咗美禄恐龙之外,特别拣咗比较健康嘅柠檬薏米水同埋罗汉果菊花茶,两款都系唔会太甜,好啱食咗邪恶嘢平衡返—————————————————麦金.麦金马来西亚特式茶啡室 (大角咀)大角咀大全街6-20号大富楼地下A2B号舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogg
椰香南洋烧面包($34)
蛋黄奶油劲量鸡扒出前一丁($68)
-罗汉果菊花茶
-柠檬薏米水
—————————————————
麦金.麦金马来西亚特式茶啡室 (大角咀)
大角咀大全街6-20号大富楼地下A2B号舖
—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkiger #麦金麦金 #马来菜 #大角咀美食