2022-04-22
实在太耐无出去食饭,今日带埋家人一齐出去由于家人好专一地只爱广东菜,所以每次都一定系食中餐😅第一次接触哩间餐厅,系几年前同事极力推荐佢个黑色流心包,同大学同学聚嘅时候食过一次,对佢嘅印象都唔错。大厦唔算难揾,坐䢂上到餐厅楼层,有成10个人排紧队,心谂好在预先订位。望一望入餐厅,入面有好几张🍊枱🤔原来系因为埋单、开位、传茶、带位⋯⋯全部一个人包办,个职员自己都忙到一头烟😵💫就算订咗位,有枱都好,根本无人得闲带位,结果要企喺门口等咗15分钟。等咗一阵,终于可以入座,枱面上嘅碗入面印咗乌蝇,虽然设计唔系好讨好,不过系假嘅,唔洗惊,反而要担心餐厅入面嘅乌蝇家族💔🤢。一坐低就有一只系枱面度迎接我哋,有时餐厅有一两只小飞飞都无可避免,谂住扫开佢算,望下窗边,成4、5只陪我哋开餐😱😱😱即刻叫职员换位😵💫😵💫职员忙到一头烟无停手,但仍然好有礼貌,好帮得手,赞👍🏻职员好快就帮我哋换位。餐厅系自助落单,可以加快整个用餐程序。一坐低,就可以即刻落单,之后就可以坐定定等食🍽😌脆虾多士 ($89),一份有3件,仲有黑松露酱。多士热辣辣,好香脆,唔会食到成口油。份量岩岩好,唔会觉得好滞。不过价钱略贵,3啖咁
由于家人好专一地只爱广东菜,所以每次都一定系食中餐😅
即刻叫职员换位😵💫😵💫
职员忙到一头烟无停手,但仍然好有礼貌,好帮得手,赞👍🏻
职员好快就帮我哋换位。
脆虾多士 ($89),一份有3件,仲有黑松露酱。多士热辣辣,好香脆,唔会食到成口油。份量岩岩好,唔会觉得好滞。不过价钱略贵,3啖咁就$89😅
冰镇咕噜 ($109),系其他餐厅都有食过类似嘅𩠌菜,会将啲炸香咗嘅咕噜肉放系冰上面,可以食到最后一旧个外皮仲系保持到脆。不过我比较传统,都系钟意食热嘅😅
未试过嘅朋友都可以试吓,份量都唔细架,每旧都啖啖肉,唔会净系得炸粉。
黑金流沙包 ($49),一笼3件,系必食之选😋
除咗外形吸引,个流心馅一样掂👍🏻有粒蛋黄系中间,唔会太甜。
‼️食流沙包千祈唔好心急😆,如果唔系爆馅碌到🤭‼️
仲叫咗两个特色点心,和牛啤梨 ($49)、非常山竹 ($49)。啤梨系黑椒和牛咸水角,非常山竹系龙虾汁同蟹肉。
两款点心造型都好像真,特别系个顶,用咗pocky扮😆两款嘅外皮都系一样,纯粹换咗啲馅。
和牛啤梨黑椒味太重,净系食到黑椒嘅辣😅
而非常山竹嘅龙虾汁蟹肉馅就有啲似忌廉酱,真系要睇下餐牌先知自己食咩😅
两款点心都系外型取胜,味道就麻麻啦😅
食到尾声,追加咗麻酱抄手 ($59)、麻辣乳鸽 (堂食价: $39) 同 大肚婆炒饭 ($99)。
抄手有红油同麻酱拣,唔食得辣可以选择麻酱,一份有8粒。不过麻酱会腻啲,相信红油会较为惹味。
沙田乳鸽较为出名,可惜卖哂😩麻辣超杀!正价系$59,宜家有优惠,堂食价只需要$39,所以好多人叫。乳鸽啖啖肉,配麻辣汁,又香又麻👍🏻
最后,大肚婆炒饭有红米、白米、藜麦、蛋、菜粒、蟹肉、粟米芯、脆豆、姜米。饭炒得好干身,又唔油,一食停唔到忍唔住食咗2大碗🍚,推荐👍🏻👍🏻