呢几日要去IFC工作, Lunch嘅时候无意中留意到原来IFC都有一间「La Famille」。见女朋友咁中意食「La Famille」嘅迷你X-Petit Chiffon Cake,就买黎比个Surprise 佢先😂.「La Famille」嘅IFC 分店地点方便又易揾👍系IFC 里上到第三层约行1~2分钟即可到达。.除左有迷你风戚蛋糕,当然亦有数款大蛋糕~如果想食其他口味,就要先预约lu~~.蓝莓北海道芝士 ($60)最新推出嘅蓝莓北海道芝士,当然要尝一尝鲜啦!系粉紫色嘅蛋糕身里,混入左粒粒蓝莓果肉,为原本质感松软,入口即化嘅戚风蛋糕,添上口感~轻轻切开蛋糕,正中央仍然系一层白色cream,但与别不同嘅系, 今次系配以北海道忌廉芝士制作而成!令原本入口轻盈顺滑,奶香味浓郁嘅cream 添加左一份芝士浓香🧀配合埋戚风蛋糕,入口柔软,甜而不腻嘅清甜带点微酸😋梦幻紫嘅蛋糕身,顶层嘅一朵朵小忌廉,一白一紫,再配以加拿大完熟蓝莓做点缀,瞬间就吸引住女朋友嘅眼球👍.日本柚子 ($54)由于朋友个个都强烈推介日本柚子,所以今次都拣左呢款😂 味道比蓝莓北海道芝士更清香,顶层嘅cream加入左柚子原

蓝莓北海道芝士 ($60)

日本柚子 ($54)
由于朋友个个都强烈推介日本柚子,所以今次都拣左呢款😂 味道比蓝莓北海道芝士更清香,顶层嘅cream加入左柚子原素,入口绵密松软带点浓郁柚子嘅酸甜,细心d 留意,就会见到蛋糕混杂住粒粒柚子粒,令柚子味再升华!

双重朱古力 ($54)
呢款系拣比我自己嘅,因为我系朱古力控😂中间嘅cream同上面嘅蓝莓北海道芝士,日本柚子成一大对比! 可能为系加入左朱古力原素, cream 嘅质感较为沉重,形成流心朱古力嘅口感,配合朱古力戚风蛋糕,朱古力味极之浓郁👍仲有顶层嘅朱古力卜卜脆,丰富口感😋 甜度虽然比起上面嘅蛋糕会甜多些少,却甜而不腻,最岩我呢中意味道重嘅朱古力控,真系男士都岩食呀😂

荔枝红桑莓巴伐利亚
晶莹剔透嘅巴伐利亚,里面混入左荔枝,红桑莓同各式各样嘅食用花,配合软滑香甜嘅慕斯🍰,口感清爽弹牙亦带点酸甜,胃口大开呀😎

值得一提嘅系,原来呢间IFC 分店有售玛德莲蛋糕,细细一个,又的的骰骰咁,最岩系Tea Time 食,不过由于我买左太多蛋糕,所以要等下次黎买过啦🤣
2019-04-22