2018-11-22
话说不嬲都听朋友讲话九龙城有间食brunch嘅叫Chicken and Egg。openrice极都冇,google原来系 chicken “n“ egg。今日行开呢头就同朋友食返个lunch,每人$88 ,佢哋个set叫做SMS,原来系沙律,主菜,半菜嘅英文acronym。其实自己不嬲都好钟意食鸡同埋蛋,譬如亲子丼饭。之前朋友话食brunch咁一定联想到有鸡蛋啦,谂住有scrambled eggs 呀omlette呀,烧春鸡等。今日满心欢喜来试,最后带着失望离开。餐厅地址喺打鼓岭道,近九龙城寨公园𠮶边,唔系特别易揾。唔知系唔系已经开咗一段时间,装修同现场环境都有点旧的感觉。而且可能今日天气颇热,好多乌蝇,店内服务员的态度亦不是很亲切,整体感觉不良好。set lunch上之前先上自家制面包,我欣赏佢哋自家制嘅诚意,但系出品确系麻麻哋。个包冇食哂,全因谂住转头食佢main course 的chicken,点知一上菜嘅时候发现只鸡都真系几细只只鸡,点知一上菜嘅时候发现只鸡都真系几细份。跟餐的餐汤是蔬菜清鸡汤,大概有一shot多少少的份量,未到良好,䁔胃。然后沙律普普通通,佢又要放喺个咁细嘅
set lunch上之前先上自家制面包,我欣赏佢哋自家制嘅诚意,但系出品确系麻麻哋。个包冇食哂,全因谂住转头食佢main course 的chicken,点知一上菜嘅时候发现只鸡都真系几细只只鸡,点知一上菜嘅时候发现只鸡都真系几细份。跟餐的餐汤是蔬菜清鸡汤,大概有一shot多少少的份量,未到良好,䁔胃。然后沙律普普通通,佢又要放喺个咁细嘅碗仔里面,碗仔又要再迫埋喺已经有鸡,薯蓉,清汤嘅碟上面,用餐时都几难斯斯文文咁用刀叉去食。
唔好计个自家制嘅餐包,成餐饭最难食嘅竟然系用来做铺头名嘅烤鸡,亦即系呢度嘅signature item,完全唔系d咩正野可以做镇店之宝,旧鸡又细只好干,鸡中翼因此像鸡翼尖,但系烧得又唔香。gravy加薯蓉都好dd。叫咗杯冻咖啡,好饮过茶餐厅嘅,连锁式咖啡店嘅质素。唔知系咪自己对铺头名改得好,同埋朋友话呢度食brunch okay,本身期望太高,绝对唔系食餐安乐brunch嘅地方。
不过讲返句公道说话$88 ,环境正常,食个西餐嘅lunch算可以接受,亦都睇得出佢好多嘢都系有心思嘅,可惜执行得好一般。