2016-05-30 352 浏览
今日带个妹妹嚟「Sense Cafe」 上嚟OpenRice打食评先发现正名系「Sense Dessert Cafe」 我哋真系食咗个好特别嘅甜品!呢度位于庙街近柯士甸道𠮶边 环境无咁龙蛇浑杂 亦无咁多车同人 几舒服 铺位系地下 餐厅充满自然光... 墙上嘅餐牌系特别推介 系printed menu上无嘅菜式!我哋叫咗两个客main course 两杯饮品 一个甜品 原来跟餐饮品有半价优惠!呢杯Ginger Twist 原价$32 而家$16第一道菜系卡邦尼水波蛋长通粉 重点当然系只蛋啦!一笃开就「黄就成河」~~~ 通粉面头洒满烟肉粒 香草 和 芝士「粒」 系呀 唔系芝士「粉」 因为佢好似粗盐咁大粒!讲成碟嘢捞匀之后仲食到成粒芝士 真系好满足!之后系all-day breakfast系列嘅烟三文鱼陪egg benedict... 都系流心蛋!酱料系mustard... 最值得称赞嘅系啲沙律 XD 小妹一向怕食西式沙律 因为啲紫色菜苦苦地... 但呢份沙律啲菜好甜好甜!仲加咗(好似系)甜醋(定黑醋?) 仲有小妹最爱嘅车厘茄!当然 另一重点——烟三文鱼也很新鲜很浓味啦!嚟到压轴出场嘅甜品—

姜蜜之母
嚟到压轴出场嘅甜品——红白心太软!红=野梅分子雪糕
白=云呢拿分子雪糕
中间就系心太软!由于系即叫即焗 制作需时 所以等咗大概15分钟 都okay

上台时 店员细心提醒要将雪糕同心太软捞埋食 因为防止雪糕冻伤个嘴... 小妹同妹妹比较贪玩 故意就咁放一啖入口 结果冻到黐住咗个口 XD 不过 只要含住佢 等佢慢慢溶就会好快无事了

小妹系第一次食分子雪糕 原来佢系好似焦糖脆脆咁样一旧旧 仲硬过粒粒雪糕 好似饼干咁样 口感非常有趣 另一个好处系无咁快溶成液体

至于个心太软呢 个「心」嘅浓度适中 即会流出来 同时又唔会稀到食唔到
2016-05-29
姜蜜之母