2018-06-26
肥老鼠🐹今餐去食北京烤鸭!一直都好想食烤鸭,但约极都约唔到,今次鼠友带🐹去美心集团既美中·鸭子。平时一讲起食烤鸭一定系谂起中式酒楼,而呢度就系行年青人路线,装潢格局似西餐厅,logo又美美的满足少女心,连可爱既鸭子筷子座都有得买。为左制造人潮,呢度系冇得book位,同鼠友等左半个钟入座。一坐底就即刻叫左半只烤鸭,葱油饼同小笼汤包。落单个阵,待应话小笼汤包要等半个钟,因为我地唔急所以都order左。葱油饼系极速送到,本来以为半只鸭好少先叫黎填数,但估唔到系劲劲劲好食热辣辣,一层一层好松化,好有葱花既香味,一入口已经好想大叫好好味呀🐹:葱油饼必试!烤鸭系外面片好哂,所以都好快送到,烤鸭同饼皮都热辣辣。试左第一旧,满足了肥老鼠🐹想食烤鸭的心。鼠友话系香港食既烤鸭仲好食过佢系北京食既😂连饼皮食很快就会饱,后来就净食烤鸭,有几块烤鸭很多油脂,皮亦不够脆。🐹:烤鸭不过不失,可以一试。建议切开半块饼皮来包,一来包住食有风味,二来又唔会太饱。过左约十分钟,待应声称要半个钟既小笼汤包竟然送到了小笼汤包又是热辣辣送上呢度既食物都是热辣辣的,看来长辈会很喜欢。粒粒都有满一匙的汤汁,皮都算薄,一口一粒很是满足
大元帅葱油饼
🐹:葱油饼必试!
半只烤鸭
过左约十分钟,待应声称要半个钟既小笼汤包竟然送到了
无锡灌汤小笼包
食完之后,听到旁边枱的女生说每次来都会叫麻婆豆腐配一大碗饭食。睇黎呢度麻婆豆腐好好吃,下次黎要试下先另一枱既虫草豆苗都唔错咁。
哈哈!每次食完或者叫完菜都会觉得旁边枱既野食更好食😂隔离饭香